Dansa dig i form: "Det är så himla kul!"

Fartfyllt, peppande musik, dans och glädje. Det är några saker som beskriver träningsformen jallabina. – Man är helt slut efter ett pass och då har man haft roligt i en timme, säger jallabina-instruktören Emma Askelöf.

15 februari 2019 08:30

Det är dags för Emma Askelöfs femte jallabina-pass på Sunlight. Det är flera som vill testa den nya träningsformen. Hela sju nybörjare har infunnit sig.

Orientalisk dans möter fitness. Så beskrivs jallabina som startades av Lena Helt och hennes dotter Amina El Mallah från Stockholm för några år sedan.

– Man blandar traditionell arabisk musik med pop. Det är gammalt med nytt. Sedan blandar man högintensiv dans med hopp och studs och lågintensiv dans där man har kontakt med höfterna och magdans, säger Emma Askelöf, som är jallabina-instruktör vid Sunlight i Nyköping.

Emma gick instruktörsutbildningen för drygt två år sedan. Varför det blev just jallabina berodde på att hon ville testa något nytt.

– Jag ville bli dansinstruktör men ville inte göra något som alla redan vet vad det är, som zumba. Jag ville göra något nytt och spännande.

Och nytt och spännande var det just för dem som skulle pröva på det för första gången.

– Man får mycket träningsvärk i början. Det är inte så många som är vana med rörelserna. Det är många handrörelser, man är på tå och hälarna och skakar knän och höfter. Men man lär sig snabbt.

Varför man ska testa träningsformen är framförallt för att man kommer i form genom att ha roligt.

– Det är så himla kul! Det för ihop människor. Man dansar, skrattar och mår bra.

Emma tror att framtidens träning är att dansa.

– Folk vill komma i form men tycker att det är tråkigt att träna. Många tröttnar på gymmet och vill göra något annat som är kul. Därför tror jag att det här är framtidens träning, att dansa sig i form. Det är en väldigt bra cardioträning som är effektiv. Man tränar massor av muskler och är helt slut efter ett pass, och då har man haft roligt i en timme.

Behöver man kunna dansa för att gå på det här passet?

– Nej, man kan komma som nybörjare eller som en van dansare. Det är bara en dans och man är här för sin egen skull. Det handlar om att ha kul och att röra på sig. Vissa har ju några småskador och så vidare så man får köra efter sina egna förutsättningar.

Deltagarna som är i alla olika åldrar har tagit plats på golvet och Emma börjar med att berätta vad jallabina är och går igenom några grundsteg.

– Ha bara kul med rörelserna, det är ingen prestige!

Musiken drar i gång från högtalarna och träningspasset börjar. Det är ett fartfyllt tempo, det hoppas, studsas och klappas med händerna.

– Det är svettigt, haha. Mycket nytt för huvudet att lära sig men väldigt roligt, säger Anette Jansson under vattenpausen.

Hon och hennes syster testade på jallabina för första gången, det var dessutom det första passet det var på.

– Vi brukar gå på gymmet men ville pröva på något annat. Man måste tänka mycket men det är bara att röra på sig, det var kul i alla fall. Men jag vet inte vart man kommer få träningsvärken, det kanske kommer kännas i hela kroppen, säger Kerstin Carlsson med ett skratt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Widén