Tiktok viktig inspiration för tjejgänget: "Vårt sätt att skapa"

Danskompaniet Växa är rätt unika i sitt slag i Katrineholm. De tävlar i dans med egen koreografi och hämtar mycket inspiration på Tiktok. "Man får ofta pendla om man vill utvecklas, och tävlingsdans är inte så stort här. Men vi har hittat vårt sätt att skapa och utvecklas tillsammans", säger Elvira Nilsson.

Tilda Hammar, 19, Elvira Nilsson, 18, Fanny Sjökvist, 16, Madicken Eriksson, 21, är några i danskompaniet Växa som koreograferar modern dans med influenser från jazz.

Tilda Hammar, 19, Elvira Nilsson, 18, Fanny Sjökvist, 16, Madicken Eriksson, 21, är några i danskompaniet Växa som koreograferar modern dans med influenser från jazz.

Foto: Olle Peterson

Dans2024-09-11 20:56

Nyheten i korthet

  • Tjejgruppen Växa i Katrineholm, bestående av Tilda Hammar, Elvira Nilsson, Fanny Sjökvist och Madicken Eriksson, utmanar bristen på tävlingsdans i området genom att skapa och utföra egen koreografi.
  • Gruppen tränar regelbundet inför koreografitävlingen Skapa Dans som äger rum den 21 september på Culturum i Nyköping.
  • De hämtar mycket av sin inspiration från Tiktok och ser tävlingen mer som en möjlighet att visa upp deras arbete och träffa andra dansare än en tävling.

Är man dansintresserad och vill tävla är Katrineholm en ganska fattig stad att utforska. Men tjejgänget Tilda Hammar, 19, Elvira Nilsson, 18, Fanny Sjökvist, 16, och Madicken Eriksson, 21, vill ändra på det. De är några från Danskompaniet Växa, som är verksamma i Katrineholm.

– Det finns inte så mycket dans här i Sörmland. Det är väldigt dåligt med det, konstaterar Tilda Hammar.

– Man får ofta pendla om man vill utvecklas, och tävlingsdans är inte så stort här. Men vi har hittat vårt sätt att skapa och utvecklas tillsammans, säger Elvira Nilsson.

undefined
Tilda Hammar och Madicken Eriksson tillhör Danskompaniet Växa, som dansar i Kulturföreningen DuD:s lokaler i Katrineholm.
undefined
Fanny Sjökvist och Tilda Hammar. "Det finns inte så mycket dans här i Sörmland. Det är väldigt dåligt med det", säger Tilda Hammar.
undefined
Madicken Eriksson.

Tidningen träffar gänget i Kulturföreningen DuD:s lokaler, där de repeterar regelbundet inför årets upplaga av koreografitävlingen Skapa dans, som hålls på Culturum i Nyköping den 21 september. De tränar i genomsnitt två gånger i veckan beroende på när alla har tid att träna från skola och jobb.

– Vi har inga fasta träningsdagar, utan anpassar oss efter varandras scheman. Ibland tränar vi tidigt på morgonen, ibland sent på kvällen, förklarar de.

Gruppen deltog i tävlingen första gången förra året, och upplevde då en härlig stämning och gemenskap. I år hoppas de på en lika positiv upplevelse. För dem handlar tävlingen inte bara om att vinna, utan också om att få träffa andra dansare och inspireras av varandra.

– Vi är med för att det är en rolig dag och en möjlighet att visa upp vår koreografi. Stämningen är så härlig, och vi ser fram emot att träffa nya grupper och dansare, säger Elvira Nilsson.

– Det känns inte ens som en tävling. Det är bara ett kul sätt att visa upp vad vi har jobbat på, säger Fanny Sjökvist.

undefined
"Det känns inte ens som en tävling. Det är bara ett kul sätt att visa upp vad vi har jobbat på", säger Fanny Sjökvist.
undefined
Madicken Eriksson och Tilda Hammar.
undefined
Tilda Hammar, 19, Elvira Nilsson, 18, Fanny Sjökvist, 16, Madicken Eriksson, 21, är några i danskompaniet Växa som koreograferar modern dans med influenser från jazz.

Gruppen berättar hur de hämtar mycket inspiration från bland annat Tiktok.

– Vi tar inspiration från det vi ser och hör, "jaha de gjorde så", så kan vi också göra, säger Madicken Eriksson.

– Musiken är en stor del av hur vi utvecklar vår koreografi. Vi försöker tolka vad låten handlar om och vad den ger för känslor och budskap till vår dans, säger Tilda Hammar.

Är det svårt?

– Det kan vara svårt. Man vet vad man vill säga, men man vet inte hur man ska uttrycka det i dansen, säger Elvira Nilsson.

– Sedan kan du tolka det på olika sätt. Det kan vara en textrad eller en känsla. Det gäller att vi samarbetar som en grupp, säger Madicken Eriksson.

– Men vi brukar kunna kompromissa och komma överens, säger de. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!