Efter danshelgen: "Skulle inte klara oss utan det här"

Duveholmshallen var fullproppad när dansfesten med 660 dansare arrangerades under helgen. Tävlingen var inte bara viktig för dansarna, utan spelade också en stor roll för näringslivet i Katrineholm.

Mats Ganebring, ägare av Bowlingcentret och Maria Fehne, tävlingsarrangör och ägare för Lets move Eskilstuna.

Mats Ganebring, ägare av Bowlingcentret och Maria Fehne, tävlingsarrangör och ägare för Lets move Eskilstuna.

Foto: Olle Peterson

Dans2024-02-12 17:40

Mats Ganebring, ägare till Katrineholms bowlingcenter står ute vid Duveholmshallens stora foajé bakom kassan i sin tillfälliga kiosk som han har kompletterat med den dagliga verksamheten inne vid bowlingen.

– Det ska vara 660 dansare totalt inne i hallen. Men många kommer och går, säger han.

undefined
Danstävlingen bjöd in över 600 dansare till Katrineholm.

Tävlingsarrangör är Lets move Eskilstuna. De har haft flera stora tävlingar i Katrineholm.

– Duveholmshallen är en fantastisk sporthall. Vi har gjort det lite större än vad vi brukar. Alla tycker nog att det är lite häftigt, säger Maria Fehne, tävlingsarrangör.

Varför väljer ni Duveholmshallen?

– Den är väldigt nära för oss från Eskilstuna och det är en central punkt för många att ta sig hit. Det är jättesvårt att hitta bra hallar till bra pris. Det är väldigt dyrt för oss i Eskilstuna och ofta går andra sporter före, säger Maria Fehne.

undefined
"Tävlingen är ganska stor. Man är på väg upp på det stora eller man har precis kommit från den lägre tävlingen liksom", säger Maria Fehne, tävlingsarrangör och ägare för Lets move Eskilstuna.

På golvet dansar 13 dansare framför fem domare som står med sina iPads för att bedöma alla samtidigt.

– Det finns många bedömningskriterier, men nummer ett är att det måste vara i takt. Det är det viktigaste. Sen dansteknik och i de konstnärliga danserna handlar det mycket om känslor och uttryck också, säger Fehne som själv är internationell domare.

undefined
Mats Ganebring tycker att det finns många fördelar med ett sånt här evenemang i Katrineholm: "Det är bra för stan överlag", säger han.

Mats Ganebring berättar att han samarbetar med arrangören. Han påtalar att dessa större arrangemang är jätteviktiga för hans verksamhet, men också för stan i stort.

– Det är det här vi lever på. I veckorna har vi ju också bra, men vi skulle inte klara oss utan det här. Finns det inget sådant här arrangemang måste jag avskeda personal. Jag betalar hyra och personal och händer det inget här blir det en taskig balans. Men det här är en nytillkommen grej och det är jättebra, säger han och fortsätter:

– Det är bra för stan överlag. Många tankar bilen innan de åker. Många kanske går bort till ICA och handlar. Någon bor kvar på hotell. Så det är inte bara jag som tjänar extra på det här. Jag tror att hela kommunen försöker få ännu fler sådana evenemang här i Katrineholm. Katrineholm ligger väldigt bra till för många. Det blir som en järnvägsknut, säger Mats Ganebring.

undefined
Mats Ganebring var orolig över parkeringsplatserna. "Parkeringssituationen är inte den bästa. Det är trångt och det är svårt för bussarna att komma förbi... Jag ska ta tag i det i veckan och se vad de kan göra bättre. Man kanske kan ha en parkeringsvakt här framöver som styr trafiken", säger han.

Katrineholm har ingen dansförening anmäld – men det finns några lokala dansare som tävlar för andra föreningar. En av dessa är 15-åriga Emelie Fridlund, från Katrineholm, som tävlar discodans, i klassen guld, för Norrköpings danscenter. Dock drabbades hon av maximal otur när hon skadade sig bara dagar innan tävlingen.

– Jag sträckte mig i onsdags, så det kändes lite riskabelt att tävla i dag. Men på uppvärmningen kände jag av det och då strök jag mig från tävlingen, säger Emelie Fridlund.

– Det är såklart synd, jag hade sett fram emot att tävla. Men det känns ändå bra. Jag vill inte skada mig mer, fortsätter hon.

När Emelie Fridlund började med dans fanns Norrköpings danscenters verksamhet även i Katrineholm – men runt 2018-19 flyttade föreningen helt till Norrköping.

– Jag började tävlingsdansa 2018, så det var någonstans då som man flyttade och då följde jag med.

Hur funkar det att pendla?

– Det funkar bra. Det är 20 minuter med tåg och det är inte så långt med bil heller, säger hon och berättar att familjen kommer flytta till Norrköping i sommar.

Har du något mål med dansen?

– Jag gör det mest för att det är kul, sen är det ju såklart att det skulle vara jättekul om det går bra och man når Sveriges högsta klass.

undefined
Duveholmshallen var full av människor under lördagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!