Ceresåkaren körde bergstävlingen i alplandet även 2018. Men när tävlingen den här gången avgjordes i trakterna av Davos och St Moritz blev det än mer krävande.
– Vi körde 12 000 höjdmeter på fem dagar. Som högst var vi uppe på 2 700 meter över havet, säger Niclas.
Utsikten och vyerna var förstås fantastiska.
– Jag försöte njuta. Men det var enormt krävande etapper, med enorma motlut men precis lika tuffa utförskörningar. Jag har nog aldrig varit med om mer aggressiva backar, säger Niclas.
Han och kompisen Peter Fridström från Strängnäs körde i pari masterklassen +40 år.
– Vi var två glada bland många proffslag av 90 startande. Så även om Sörmlandsåkarna var med för att först och främst ta sig igenom äventyret, där placeringen var en bonus, körde de bra. Duon låg åtta efter första etappen, tappade en placering efter den andra och ytterligare en efter tredje.
– Fjärde dagen blev vår jobbigaste, den var crazy. Vi körde sönder ett hjul och åkte på massor av punkteringar som kostade oss 45 minuter i tid och vi tappade till en 15:e plats i sammandraget, säger Niclas.
Det var en position som förbättrades på den femte och sista etappen och Niclas/Peter slutade på 14:e plats.
– Det ska vi vara nöjda med. Vi fixade det i en tävling som bjöd på fantastiska vyer. Något liknande går inte att jämföra med här hemma i Sverige. Här kommer man inte ens nära, säger Niclas.
Före sig i resultalistan hade han en annan Cerescyklist, Henrik Sparr som numer bor i Motala. Han körde ihop med Fredrik Lagercrantz från Norrköping. Duon var med och nosade på tätpositionen i varenda etapp och var aldrig sämre än trea. De vann till och med sista etappen, men var ändå drygt halvtimmen efter segrande tysken Karl Platt och Tomi Misser, Spanien, i sammandraget.
Tillbaka i Sverige finns Niclas med i arrangörsstaben av Ceres challenge, där Henrik kör i ett Motalalag.
På de 5,3 milen från starten i Stavsjö till målet vid Stalls Backe kan varken vyer eller höjdskillnader jämföras med tävlingen i Schweiz. Nu handlar det i stället om tuffa skogspartier, några lite enklare sträckor utmed Sörmlandsleden och lite grusväg.
– Ändå blir det en krävande tävling. Det är tremannalag som gäller och det är tiden för sista man i mål som räknas. Så det gäller att laget håller ihop, säger Niclas.
I den elfte upplagan som lockat maximala 50 startande lag i långa tävlingen finns också några lag som kör den kortare tvåmannatävlingen från Fagerön till Katrineholm.
– Vi har ett par Cereslag med, både i långa och korta tävlingen, och gläds åt att det är flera tjejer som är anmälda, säger Niclas.