Livsviktiga cykelhjältar sökes – kämpar mot barncancer

För över 20 år sedan lade en cykelresa till Paris grunden till det som idag genererar uppemot 40 miljoner kronor per år till Barncancerfonden och Hjärnfonden. Cyklister från nio olika länder deltar i det årliga projektet, men från Katrineholm återfinns bara en – 36-årige Johan Carlsson. Han efterlyser fler engagerade. "Annars kommer vi inte att kunna fortsätta", säger han.

Johan Carlsson efterlyser fler lokala som vill engagera sig och samla in pengar till Barncancerfonden och Hjärnfonden. Utan fler engagerande blir det inte fler resor för hans team och många förlorade kronor till viktig forskning. "Så illa är det. Vi fick dispens i år", säger han.

Johan Carlsson efterlyser fler lokala som vill engagera sig och samla in pengar till Barncancerfonden och Hjärnfonden. Utan fler engagerande blir det inte fler resor för hans team och många förlorade kronor till viktig forskning. "Så illa är det. Vi fick dispens i år", säger han.

Foto: Elin Elander

Cykling2024-07-22 21:01

Det som började som ett initiativ av en anställd på Rynkeby Foods AB år 2001 har vuxit till ett enormt maskineri. Sedan dess har cyklister från nio olika länder runt om i Europa årligen cyklat till Paris och samlat in pengar till Barncancerfonden och Hjärnfonden. Katrineholmaren Johan Carlsson har precis kommit hem från sin första resa.

– Det var ett äventyr. Man har sett så mycket, på kort tid. Det känns lite overkligt att man varit med om det, berättar han och fortsätter:

– Längs vägen var vi bara tio i teamet. Vi var ganska isolerade, men sedan rullade man in i parken i Paris och så var det flera tusen som tog emot en. Det var häftigt. 

undefined
Ett glatt team vid målgången i Paris. Grunden till att turen går just dit är att de cykelfrälsta initiativtagarna ville få se målgången i klassiska Tour de France. Traditionen har hållit i sig i över 20 år.

Han är än så länge den enda katrineholmare som anslutit sig till projektet. Sörmland har inget eget team och därför fick han vända blicken mot Östergötland. Men målet är att fler lokala ska ansluta sig. Faktum är att fler måste engagera sig, annars kommer inte resan bli av nästa år.

– Vi fick dispens i år. Men ur säkerhetssynpunkt behöver vi både fler cyklister och fler servicefolk som åker med bilar, säger han.

Själv hittade han grunden till sitt egna engagemang efter att ha följt familjer där barnen drabbats av cancer.

– Det här blev ett konkret sätt att själv göra något på. Att man inte förlitar sig på att någon annan gör det. Jag vill kunna bidra, jag gör det inte bara för cyklingens skull, konstaterar han.

undefined
På Johan Carlssons cykel ses alla länder som sluter upp i välgörenhetsprojektet som genererar över 40 miljoner kronor årligen. Cykeln kostade 21 000 kronor ny, men det finns även begagnade att köpa genom Team Rynkeby.

Han sticker inte under stol med att det krävs en del engagemang, tid och även pengar för att engagera sig i teamet. Johan Carlsson har summerat att han totalt, med allt inräknat, lagt ut cirka 40 000 kronor.

– Vi bekostar boende och kläder själva. Samt cykeln då. Man köper olika paket, men cykeln kan man hitta begagnat. I dessa 40 000 kronor ingår även färjan till Tyskland, träningsläger, hemtransport från Paris och lite mat vid tillfällen när vi sågs innan resan, säger han och förklarar:

– Man betalar i olika paket i olika omgångar. Cykeln betalas under hösten, klädpaketet under vintern efter årsskiftet och hotellpaket i maj. 

undefined
Johan Carlsson har fått uppleva många häftiga vyer under sin resa. Här ses Moselfloden i Tyskland.

Han hittade in i projektet genom en enkel ansökan på Team Rynkebys webbplats. 

– Man ansöker senast sista augusti för kommande års resa. Sen utgår allt därifrån, säger han.

Själva cykelturen börjar i skånska Staffanstorp. Totalt blir det 135 mil cykling. 

– Den längsta sträckan vi körde var 17 mil på en dag. Man stannar och pausar längs vägen. Så det är inte ett lopp på tid, utan det är en laggrej. I vårt lag hade vi folk som knappt cyklat innan, så man måste inte förbereda sig massor. Jag är dock sån som person, att jag vill vara förberedd, så jag har cyklat 450 mil i år.

undefined
Servicebilarna ordnar med viloplatser längs vägen. "Man behöver typ bara kunna köra bil och värma mat för att hjälpa till", säger Johan Carlsson.

Johan Carlsson berättar att han försökt bearbeta katrineholmsmarknaden i jakten på sponsorer, men att många tyckt att Östergötland känns så avlägset. Men han spånar idéer kring att ett eget katrineholmsteam, med fler cyklister, skulle kunna ändra på det. Han förstår att lokala företagare vill se nyttan närmare och jobbar hårt för att möta den efterfrågan.

– Vi behöver verkligen bli fler. Om man vill köra servicebil behövs ingen cykel. Då behöver man kunna köra bil och värma mat. Med engagemang och vilja kommer man väldigt långt. Så jag hoppas att folk ser det här och får upp intresset, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!