Spinning – jobbigt för själ och hjärta

"Position 2 och så tre...stå upp och position tre igen." Vi mal uppför den långa backen som aldrig tycks ta slut. Benen pumpar upp och ned och mjölksyran kryper längre och längre upp på vaden. Är det här anledningen till varför jag aldrig gillat spinning?

Cykel2016-02-12 15:33

Många instruktörer säger samma sak. Det finns inget bättre sätt att träna på än spinning om man snabbt vill bygga upp sin kondition.

– Men jag vet. Det är fler än du som säger att de inte gillar att cykla, säger Kurt Holmgren som under sju års tid jobbat som spinninginstruktör på Friskis och Svettis i Nyköping.

För de som absolut hatar cykling rekommenderar han ett av sina andra pass i stället. Ett som kallas soft.

– Det startar i ett lugnt tempo och så bygger man upp det. Det är motsvarigheten till spinning.

Men jag är på plats för att vara med på det här cykelpasset. Vi är tio personer som sitter och sliter på de illgula maskinerna. Ett fönster skiljer oss och den stora salen där det pågår något slags aerobicpass. Jag är glad att jag slipper stå där nere. Koordination har aldrig varit min grej så att säga.

– Det är därför spinning är så bra. Du behöver bara hålla koll på två handpositioner, två och tre, och så att stå eller sitta på cykeln. Det krävs inget mer och det är aldrig någon som ser hur mycket motstånd du lägger på, säger Kurt.

På en del gym och under en del spinningpass är man uppkopplad till en pulsklocka. Det kan vara lite mer pressande eftersom man efter ett tag kan se hur mycket de andra i rummet lägger på...om man nu orkar hålla koll på det.

Entimmespasset jag är med på går upp och ned, bokstavligen.

– Det var väldigt många uppförsbackar, påpekar Pia Berlin på sin högerkant.

Man kan ena stunden känna sig på topp och tänka att det här klarar jag en timme till, för att i nästa fundera på om man ska kliva av direkt.

Men man bränner en hel del kalorier. Det känns. Under 40 minuter sägs det att man kan jobba bort ett och ett halvt wienerbröd, det vill säga 400-500 kalorier.

– Absolut. Det är väldigt effektivt, säger Kurt.

Alla gym har olika sätt att lägga upp sina cykelpass, men allt går egentligen ut på ett par saker – träningen är högintensiv och det blir en hel del backar.

Kurt gillar inte att räkna åttor och fyror (taktslag) utan lägger upp passen efter låtarna som dunkar ut genom högtalarna.

– Jag är inte mycket för att lägga upp tider. Att säga att nu kör vi en minut backe, en minut ned och så 30, 30. Jag lyssnar på musiken och känner takten. Jag bestämmer med hjälp av den när vi ska stå upp eller sitta. Och jag vill att musiken ska hjälpa till så att man jobbar lite mer.

I det här tisdags passet kan han dock inte låta bli att lägga till en lång klättring uppför precis i slutet.

– Sju minuter och två backar. Kom igen. Lägg på lite mer. Tänk på att det är motvind.

Minuterna segar sig oerhört långsamt fram och med två kvar börjar man nästan ge upp. Då kommer Kurt nästa uppmuntrande rop.

– Det är inte så långt kvar. Lägg på lite mer så att ni kommer hem.

Vad ska man tänka på då om man som nybörjare vill testa ett spinningpass?

Kurt säger att det egentligen inte krävs så mycket mer än en handduk, vattenflaska och träningskläder.

– Men det är bra om man använder gamla skor, påpekar han.

Jag, som spände fast mig i fothållaren, märkte efter halva passet att hållaren var anpassad till större fötter och att jag därför trampade med hålfoten. Värken var inte så kul, men när jag väl flyttade tillbaka foten var det inga problem.

– Det bästa är kanske att ha spinningskor. Då knäpper man bara på skon i cykeln så sitter man stadigt, säger han och visar.

Men den investeringen får man nog ta när man bestämt sig för att älska spinning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!