Jonas ser fram emot att curla nybörjare

Vad kan Katrineholm och nigerianska turiststaden Calabar ha gemensamt? Jo, båda bygger en curlinghall.

KVBS sportchef Jonas Åkerström framför nya ishallen där bandyklubben också ska spela curling i vinter.

KVBS sportchef Jonas Åkerström framför nya ishallen där bandyklubben också ska spela curling i vinter.

Foto: Anders Göransson

Curling2020-07-06 18:41

Det är sporten som fängslar den måttligt intresserade ungefär vart fjärde år i samband med OS. Det vill många ändra på.

– Vi vill att sporten ska kunna spelas lokalt i landet och hjälpa oss att spara in på resekostnader för isträning. Dessutom vill vi introducera sporten för andra afrikanska länder, säger det nigerianska förbundets ordförande Daniel Damola till TT om hallbygget i Calabar.

Om allt går som det ska hallen, som ska innehålla två större isbanor för både curling och andra issporter i kuststaden med en medeltemperatur på 25 plusgrader, vara klar runt julen 2021. 

I dag finns 55 professionella och nära 900 registrerade curlingspelare i landet, som deltog i mixed-VM 2019. Sportsligt är Sverige långt före Nigeria och Katrineholm har kommit längre i sitt hallbygge. I mitten av oktober ska det vara klart. 

Den nya hallen ger nya möjligheter och bandyklubben bestämde snabbt att komplettera allsvensk bandy med curling. På en försiktig nivå till en början. Men Jonas Åkerström är övertygad om att intresset snabbt kan växa.

– Därför att det är så roligt. Det finns en tjusning redan för nybörjaren och ju mer man spelar desto mer avancerad blir taktiken. Det är lite som schack på is, säger Jonas Åkerström.

Han vet, efter att många gånger ha åkt till Norrköping för att spela med kompisgänget. Snart blir det möjligt i Katrineholm när tre, kanske fyra, curlingbanor ska målas i den nya ishallen på Backavallen.

– Det är ju sagt att det inte bara ska vara en bandyhall utan den ska vara tillgänglig för fler sporter. Med ett nät som delar av bandyplanen kan man dessutom spela curling på ena halvan och bandy eller ha allmänhetens åkning på den andra samtidigt.

KVBS har fått bra stöttning från Svenska curlingförbundet i planeringen inför introduktionen. 

– Vi har satt en budget på cirka 100 000 kronor och letar nu utrustning. Det finns några stenar i Katrineholm och vi är på väg att köpa in fler, just nu letar vi i Borlänge och Leksand, säger Jonas.

Jack, som startblocken kallas, halkskydd och sopar ska också köpas. Jonas hoppas också att det ska finnas pengar till en maskin för att göra den släta bandyisen lite knottrigare.

– Vi vill göra det ordentligt från början. På en slät is glider bara stenarna, det måste kärva lite för att de ska curla och svänga, säger Jonas.

– I november hoppas vi kunna vara igång, för provapå-verksamhet, nybörjarträning och kanske en korpserie, säger Jonas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!