Björken siktar högt: "Cheerleading är en sport på väg upp"

Sedan förra hösten har FK Björken en verksamhet för den relativt nya sporten cheerleading. Efter ett lyckat första år har man till den här terminen behövt utöka då intresset varit så pass stort. ”Cheerleading är en sport på väg upp”, säger ledaren Elin Elander.

Ledarna för den yngsta gruppen. Övre raden från vänster: Bengt Karlsson, Pontus Gustafsson, Elin Elander och Lovisa Björk. Nedre raden: Rakel Nyström och Molly Kullman.

Ledarna för den yngsta gruppen. Övre raden från vänster: Bengt Karlsson, Pontus Gustafsson, Elin Elander och Lovisa Björk. Nedre raden: Rakel Nyström och Molly Kullman.

Foto: Viktor Runsten

Cheerleading2019-09-04 18:43

Det hela började genom FK Björkens cirkusskola där Lovisa Björk var en av ledarna som gick en kurs i cheerleading. Därefter började man föra in cheerleading som del av cirkusskolan innan man förra hösten valde att starta upp en egen verksamhet för cheerleading.

– Det kom ungefär 40 elever första gången, sen har vi kört på. Vi började med en grupp, sen har vi fått lägga till en grupp i år för att det blev så pass mycket, säger Lovisa Björk.

De två grupperna man har i dagsläget är en grupp för alla mellan åtta och elva år och en grupp för dem som är tolv år och uppåt. Just nu siktar man på att ha kul, men så småningom vill man ge sig ut på tävlingar och visa vad man går för.

– Cheerleading är en sport på väg upp överlag. Målet är väl att faktiskt få komma ut och tävla på en högre nivå. Nu har det varit lite av träningstävlingar där alla får visa sina program, får poäng och pris, säger ledaren Elin Elander.

En aspekt Elin gillar med cheerleading är att sporten är väldigt mångfacetterad.

– Man kan hitta roller i cheerleading som passar alla, gör du inte en perfekt hjulning men du kan göra en perfekt kullerbytta så kan man väva in det i programmet så att man bara lyfter styrkor hela tiden vilket höjer självförtroendet.

Det är inte bara en sport som är på uppgång rent utövarmässigt. I maj blev cheerleading-förbundet antaget som medlem av Riksidrottsförbundet och blev därmed erkänt som en officiell idrott.

– Det är ju ett erkännande att det tas upp som en officiell sport. På sikt kommer det också säkerligen innebära att man har större chans till ökade bidrag, säger Elin och fortsätter:

– Men man får en utökad förmåga att ta hand om ledare så att kunskapen stannar kvar och de ungdomar man tränar blir motiverade till att fortsätta, det är väl den mest positiva delen.

En motiverad tjej är 13-åriga Rakel Nyström som inte bara är en cheerleader själv, hon är även med som ledare för den yngsta gruppen. Hon fick upp ögonen för sporten genom ett par läger och sedan genom Björkens cirkusskola. Det hon gillar är att det finns så många delar i det hela.

– Det är dans, gymnastik, bygg, hopp. Det är allt, kan man säga, en bra blandning, säger Rakel.

Rakel ser även en framtid för sig själv inom sporten.

– Mitt mål är att komma upp i ett lag med ganska hög nivå och sen tävla på lite större tävlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!