Ceres har fått snurr på cykelhjulen

CK Ceres har till den här säsongen fått ordentlig fart på sin ungdomsverksamhet. Mellan 60–70 barn mellan 5–15 år samlas en gång i veckan vid Stalls backe och kör mountainbike av hjärtans lust. Alla får vara med oavsett kön, ålder eller skicklighet.

31 maj 2018 05:00

Ordförande Niclas J Rosenberg är också den som leder torsdagsgruppen ihop med fyra andra ledare, Henrik Öberg, Per-Erik Eriksson, Arne Karlsson och Markus Eriksson.

– Något måste vi göra rätt eftersom vi var som mest ett 40-tal förra året, men nu är vi 60–70 stycken. Jag tror det är för att vi inte tar det så fruktansvärt allvarligt, utan alla får vara med på ett lekfullt sätt, säger Niclas J Rosenberg.

Ungdomarna har delats in i fyra olika färggrupper, där ledarna har försökt att få till så jämna grupper som möjligt. Det spelar alltså ingen roll om du är tjej eller kille, 9 eller 13 år och har cyklat i fyra år eller fyra veckor.

– Jag tycker att vi har lyckats rätt bra med att få det jämnt i grupperna, säger Rosenberg.

En sak är i alla fall säker, barnen ser ut att ha vansinnigt kul där de sticker iväg på sina pastellfärgade hojar på skogsstigarna kring Stalls backe. Just den här torsdagen var det klubbmästerskap för Ceres i Bie för seniorerna, därför blev det en lättsam tävling även för de minsta vid Stalls backe. Men det tog inte alla så allvarligt på.

En liten kille stannade och kissade när nöden blev som störst och att det var en klubbtävling med tidtagning var ingenting som bekymrade honom. Måste man så måste man...

Men några laddade för fullt när startskottet gick och en mamma, Sandra Fullborn, berättade om hur olika hennes två barn tar det hela.

– Isabella är 7,5 och hon tar det lugnt, men William, 6, han satsar fullt och älskar det här med att cykla i alla väder. Men det är kanske också för att de håller på med konståkning, gympa, friidrott och triathlon, då hinner de inte ledsna. Men en stor del av fritiden går ut till att sitta i bilen och skjutsa, skrattar hon.

Tävlingsverksamheten är inte så omfattande ännu eftersom många nyss har börjat. Men det finns en Sörmlandsserie som det har körts två tävlingar i. Nästa är i Strängnäs den 17 juni och så avslutas den i Katrineholm den 2 september. Då har man varit i stort sett i alla sörmländska kommuner.

Landsvägscyklisterna blir dock färre i takt med att MTB ökar i popularitet.

– Så länge jag är ordförande kommer jag att prioritera MTB. För att köra på landsväg måste man vara lite äldre avslutar Niclas J Rosenberg.

Utrustning

Cykel och hjälm får man hålla med själv, inte så mycket annat behövs.

En begagnad MTB-cykel går att få för en eller ett par tusenlappar som ingångshoj.

Vill man sedan fortsätta med sporten och vill ha en lite vassare hoj får man betala någonstans kring 15000–20000. Men sedan finns det hojar som kostar 150000 kronor också.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ronny Falck