Katrineholmsbröderna ligger bakom OS-hjältens omtalade racket

Bröderna Felix och Filip Wirström från Katrineholm jobbar nära OS-hjälten Truls Möregårdh. De är två av personerna som ligger bakom hans unika och omtalade racket. "Han tyckte att vi var galna", säger Felix Wirström om första gången när racketen visades upp för stjärnan.

Bröderna Filip, till vänster, och Felix Wirström, till höger, tillsammans med Truls Möregårdh, numera OS-medaljör.

Bröderna Filip, till vänster, och Felix Wirström, till höger, tillsammans med Truls Möregårdh, numera OS-medaljör.

Foto: Pressbild

Bordtennis2024-08-12 19:58

Bröderna är uppväxta i Katrineholm men är numera utflyttade. Sedan flera år tillbaka jobbar de på företaget Stiga sports i Eskilstuna, där Felix Wirström är chef för bordtennissektionen medan Filip Wirström är produktchef, med ansvar över rackstommar.  

Hur är det att jobba så nära brorsan? 

– Det är kul att jobba så nära med brorsan då vi delar samma intresse för pingis och produktutveckling. Samtidigt är det lite speciellt och ovanligt. I vissa avseenden är det lättare då man känner varandra väldigt väl, i andra avseenden kan man vara rakare mot varandra än vad man kanske är mot en vanlig kollega. Men generellt så har vi ett fint samarbete som funkar bra, säger Felix Wirström. 

De båda har sedan starten av processen varit med och tagit fram det speciella sexkantiga racket som Truls Möregårdh skördat så många framgångar med. Det hela började 2016 när företaget fick en ny vd som inte hade någon pingisbakgrund. 

– Han frågade "varför är egentligen pingisrack runda?". Vi hade inget bra svar förutom att det alltid hade sett ut så. Därefter började vi gräva vidare på den frågan, säger Felix Wirström och fortsätter:  

– Därför tog vi hjälp av KTH för att med deras utrustning kunna ta reda på vad som egentligen gör ett racket bra. I början hade vi en hel uppsjö av prototyper med olika former som testades. Till slut kom vi, tillsammans med KTH, fram till att det mest effektiva rack var den form som Truls nu spelar med, som vi kallar Cybershape. Den hade 11 procent större "sweet spot", alltså ideal träffyta, än ett vanligt rack. 

undefined
Truls Möregårdh har både lyckats ta sig till både en VM-final och en OS-final med den sexkantiga racketen som kallas Cybershape.

Efter att ha lyckats ta fram den speciella racketen så var det läge att söka patent. Felix berättar att det var ett stort hemlighetsmakeri, inget fick läcka ut innan patenten, där hans bror Filip Wirström står med som uppfinnare, var säkrad. Det lyckades man med, vilket P4 Sörmland tidigare rapporterat om.

– Vi var åtta personer som kände till och jobbade med Cybershape, så vi var en jätteliten arbetsgrupp ända fram till lansering. Planen var redan från början att Truls skulle spela med den här formen. Vi har jobbat nära honom väldigt länge, så vi vet hur han spelar och vad han gillar. Men vi ser också honom som en innovatör, han vågar testa nya saker, säger Felix Wirström. 

När hela Sveriges OS-hjälte Truls Möregårdh för några år sedan fick se uppfinningen för första gången blev han både förvånad och imponerad.

– Hans första reaktion var att han tyckte att det var jäkligt coolt. Dock har han sagt till andra medier nu i efterhand att han tyckte att vi var galna. Men han tyckte att det var väldigt spännande, säger Felix Wirström.    

Det skulle minst sagt komma att gå bra för Truls Möregårdh med den nya racketen. Han har både lyckats ta sig till en VM-final och nu en OS-final med det sexkantiga racket. Racket kommer också med en finess.  

– Man kan sätta in antingen en tre, sex eller nio grams vikt i rackets handtag för att ändra fart och balans. Nu i OS spelade Truls med tre gram i sitt racket, säger Felix Wirström. 

Har efterfrågan ökat nu efter Truls enorma OS-succé? 

– Det är lite tidigt att svara på. Det vi ser redan nu är att det är ett jättestort intresse från media och på sociala medier kring racketen. Förhoppningsvis får vi en pingis-boom i Sverige nu, säger Felix Wirström.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!