Blomstrand: "Bra tajmning till Japan"

I våras opererade hon sin smärtande höft.

Nu visade VM-spelaren Hanna Blomstrand vägen för sitt Köpenhamn i stormötet med Odense och landslagskamraten Nathalie Hagman.

Bra tajmning till Japan, säger 23-åringen efter 31–29-segern.

13 november 2019 21:50

Med mindre än tre veckor kvar till VM-premiären i japanska Kumamoto visar den svenska högernian Hanna Blomstrand storform. När de två storsatsande klubbarna Köpenhamn och Odense brakade samman i den danska huvudstaden smällde 23-åringen in fyra bollar i 31–29-segern.

Jag var så himla taggad, säger hon och skrattar.

"Verkligen kämpat"

I maj tvingades hon operera sin höft. Då hade hon fått leva med smärta ända sedan EM i Frankrike i december. Till slut gick det inte längre.

Jag har verkligen kämpat för att komma tillbaka efter höftoperationen. Jag har haft bra träningar och känner att det bara är att gå ut och visa vad jag kan, säger Blomstrand.

Det gjorde hon sannerligen i den danska ligans toppmöte hemma i Frederiksbergshallen. Sina tre första mål satte Blomstrand under matchens första sex minuter. Det fjärde kom i slutskedet av matchen när Odense höll på att äta ikapp ett åttamålsunderläge.

Vi vann och vi vill alltid vinna mot dem. Det har blivit ett litet rivalmöte. Det känns ändå som att de har all press på oss och vi går bara ut och spelar fantastisk handboll, säger Blomstrand, som i Köpenhamn har sällskap av landslagskamraterna Linn Blohm (tre mål), Marie Wall (ett mål) och Oliva Mellegård (missade matchen på grund av sjukdom).

Matchen mot Odense var Blomstrands sjunde i ligan den här hösten.

Jag har bara försökt ta ett steg i taget efter operationen. Det tar tid att komma in i det. Just nu känns det som väldigt bra tajmning till Japan. Kroppen och det mentala känns bra. Jag längtar faktiskt till Japan nu, säger hon med ett stort leende.

Hagman bänkad

I Odense återfinns sedan i somras landslagskamraten Nathalie Hagman, som satt på bänken hela första halvleken. I andra akten fick en mållös Hagman spela då och då i jakten på att komma ikapp.

Det är i första halvlek egentligen som vi förlorar matchen. Köpenhamn har ett bra lag och är bra på hemmaplan. Ska vi vinna måste vi vara med från starten, säger Hagman.
Fakta: Handbolls-VM

Handbolls-VM för damer avgörs i japanska Kumamoto den 30 november–15 december.

Frankrike är regerande världsmästare. Sverige slutade fyra vid VM i Tyskland 2017 efter förlust i bronsmatchen mot Nederländerna.

Mästerskapet inleds med ett inledande gruppspel, där de 24 nationerna är uppdelade i fyra sexlagsgrupper.

De tre främsta går vidare till mellanrundan och där grupp A och B slås ihop respektive grupp C och D. Lagen som går vidare tar med sig poäng från inbördes möten.

Lag 1–2 i respektive grupp i mellanrundan går till semifinal.

Grupp A: Nederländerna, Norge, Serbien, Slovenien, Angola, Kuba.

Grupp B: Frankrike, Danmark, Tyskland, Sydkorea, Brasilien, Australien.

Grupp C: Rumänien, Ungern, Montenegro, Spanien, Senegal, Kazakstan.

Grupp D: Ryssland, Sverige, Japan, Kina, Argentina, Kongo-Kinshasa.

Sveriges matcher: 30/11 Kongo-Kinshasa (kl. 12.30 svensk tid), 2/12 Kina (12.30), 3/12 Japan (11.30), 5/12 Argentina (12.30), 6/12 Ryssland (12.30).

Vid en eventuell mellanrunda för Sverige väntar matcher 8, 10 och 11 december.

Semifinalerna avgörs den 13 december. Final och bronsmatch spelas den 15 december.


Fakta: Sveriges VM-uppladdning

19 november: Truppen samlas i Malmö.

20 november: Avresa till Japan från Kastrup i Köpenhamn.

21–29 november: Läger i Fukouka.

26 november: Landskamp mot Norge.

29 november: Reser till spelorten Kumamoto.

30 november: VM-premiär mot Kongo-Kinshasa klockan 12.30, svensk tid.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Kihlström/TT