Att köpa bil för vardagsresorna kan vara nog så svårt. El? Hybrid? Diesel eller bensin?
Att försöka hänga med i motorsportens alla klasser stannar det inte där. Då handlar det om först om att välja antalet hjul, två eller fyra. Därefter delas man in efter förarens kunskaper. Sedan är det dags att välja arena. Grus eller asfalt, bana eller skog.
Men det stannar inte där. Bilklasserna är oändliga, från gokart, till öppna formelbilar, täckta bilar och dragdracing.
En av de senaste klasserna som växt fram kallas bilcross. Tävlingsformen, som enklast placeras mellan folkrace och rallycross, smög igång för fyra år sedan. Nu ökar intresset lavinartat och Kim Christensen från Läppe är en av alla som hakat på.
– Jag har alltid gillat bilsport och har kört folkrace tidigare. Bilcross går lite snabbare och är roligare, säger SMK Vingåkersföraren.
Det är 15 år sen han bytte till sig sin bil. En svart Saab -99 av 1976 års modell. Av originalet återstår dock bara ett skal. All inredning är utslängd, kvar är förarstolen. Glasrutorna har ersatts av plast, dörrhandtagen ersatta av buntband. Instrumentbrädan består bara av tre reglage, för generator, bränslepump och fläkten till kylaren.
– De gamla bilarna är stryktåligast och bäst, säger Kim.
Han har kört elva tävlingar med sin bil, med en tredjeplats i B-final som bäst.
Efter varje tävling blir det bjudgivning på alla bilarna. Ett sätt att hålla nere kostnaderna. Men som kan bli dyrt för ägaren.
– Jag brukar lägga fyra, fem anbud á 500 kronor för min bil som är värderad till 16 000 kronor, dubbelt upp mot buden i folkrace, säger Kim.
Så för att vara säker på att ha en bil att tävla med bygger han en till. En Saab den också, en 25 år gammal modell 90.
Men det är med sin Saab -99 han åker till SM-premiären i Tomelilla. Där KMK:s Dino Karlsson också finns bland de 179 startande.
– Det är en så rolig tävlingsform där alla tävlar mot alla. Killar, tjejer veteraner – alla kör i samma klass. Det är fyra kvalheat om vardera tre varv. Skillnaden mot folkrace är att alla kvalen körs på tid, och att det finns ett alternativspår man måste ta en gång per heat, säger Kim.
Han har höga förväntningar på årets SM som inleds med en dubbeltävling torsdag och lördag.
– Jag har hygglig reaktion i starten och gillar de snabba partierna på banan. Det kan vara lite onödigt att böka om placeringarna men ibland handlar det också om att chansa och sticka in nosen först. Minst B-final är målet, säger Kim.
Han har försökt att få en bilcrosstävling till hemmabanan Trollåsen. Men den banan anses för smal. Där blir det i stället folkrace, även om vårens två tävlingar ställts in på grund av pandemin.
– Vi hoppas kunna köra en kvällstävling i augusti och så en tävling till i septembeg och kanske en extratävling i oktober/november, säger Isabell Söderlund i SMK.