VM-planen: Ukraina och Ryssland ska mötas i Katrineholm

Spelschemat var klart. Den 2 april klockan 15.00 ska Ukraina och Ryssland mötas i P19-VM i Katrineholm.

Martin Gustafsson är oroad över händelseutvecklingen i Ukraina och det P19-VM som ska spelas i Katrinehom – med match mellan Ryssland och Ukraina.

Martin Gustafsson är oroad över händelseutvecklingen i Ukraina och det P19-VM som ska spelas i Katrinehom – med match mellan Ryssland och Ukraina.

Foto: Anders Göransson

Bandy2022-02-24 13:29

När Ryssland förklarat krig och invaderat Ukraina känns idrott sekundärt.

Men bara timmar efter krigsutbrottet hade flera svenska idrottsförbund tagit ställning. Bland annat avstår Svenska bandyförbundet att delta i två VM som skulle ha spelats i Ryssland, herrarnas mästerskap i Syvtyvkar och P17-VM i Kemerovo som båda skulle ha inletts i slutet av mars.

Det är andra året i rad som KVBS-spelarna Gustaf Doktares, Ludwig Westerlings och målvakten Rasmus Karlssons VM-dröm slås i spillror.

För ett år sedan ställdes mästerskapet in på grund av pandemin och nu på grund av krig.

Svenska bandyförbundet tog besluten efter ett extrainkallat styrelsemöte på torsdagsförmiddagen.

”Ryssland bryter mot både internationell rätt och mänskliga rättigheter när man invaderar Ukraina. Utifrån detta, Svenska Bandyförbundets egen värdegrund, samt vårt engagemang som medlem i Unicef Sverige, var det ett enkelt beslut att dra oss ur vårens VM-turneringar i Ryssland”, säger förbundets generalsekreterare Pär Gustafsson till TT.

Till Svenska bandyförbundets hemsida säger han:

"Ukraina är medlem i bandyfamiljen, och våra sympatier och tankar ligger naturligtvis just nu hos landets invånare".

Däremot framkom inga uppgifter om P19-VM som ska spelas i början av april i Katrineholm – där Ryssland och Ukraina enligt spelprogrammet ska de mötas lördagen den 2 april i Kronfågel isarena – eller dam-VM i småländska Åby.

– Vi har inte fått någon ny information, men för en dialog med förbundet, säger Martin Gustafsson som är kommunikationsanvarig i KVBS.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!