Bandyförbundets kravlista för att godkänna bandyhallar för tävlingsmatcher är både lång och specificerad. Där finns självklarheter, som längd och bredd på planen, mål och ur säkerhetsaspekter. Men listan går också in på detaljnivå som antal duschar i omklädningsrummen och hur många flaggstänger som ska finnas utanför hallen.
På sista raden står det att inga dispenser medges. Ytterst kan det innebära att KVBS bötfälls av förbundet om laget spelar i en icke godkänd arena.
– Det är lätt att önska sig vad som helst om man inte behöver stå för pengarna, säger Håkan Stenström på samhällsbyggnadsförvaltningen och projektledare för nya hallen på Backavallen.
– Vissa krav ska inte ställas av bandyförbundet. När det gäller byggteknik och utrymningsvägar finns det andra krav som vi måste följa.
Håkan Stenström ser förbundets krav snarare som rekommendationer för att poängtera viktiga saker och säger att Katrineholms kommun följt det den anser realistiskt.
– Innan vi började bygga gjorde vi en noggrann research hur andra kommuner har byggt. Sedan har vi skruvat lite och gjort om så att det ska passa oss. Som när det gäller nödutgångar där man kommer ut på marknivå, och att vi valde att bygga en hall med runda fönster för att göra den luftigare, säger Håkan Stenström.
Däremot blir det inte toalett och handfat i sjukrummet, tak över avbytarbänkarna, pressläktare för 15 journalister och tv-studio. För trots att hallbygget kostar 74 miljoner kronor räcker inte pengarna för att uppfylla alla förbundskrav.
Ändå är Håkan Stenström trygg i att det kommer att spelas allsvensk bandy i hallen i vinter. Inte minst efter det studiebesök som Svenska bandyförbundet gjorde för några veckor sedan.
– Det var ingen mätning med tumstock utan mer en visning av anläggningen och vi fick bara positiva reaktioner, säger Håkan Stenström.
Enligt Lars Wennerholm, ansvarig för arenafrågor på Svenska bandyförbundet, gjordes kravlistan för ungefär tio år sedan och efter samråd med andra idrottsförbund.
– Den gjordes för att kommuner och föreningar ska få riktlinjer. Vissa saker är vi dock hårda på att de följs, framför allt säkerheten för spelare, domare, funktionärer och publik, säger Lars Wennerholm.
Han har hittills inte varit med om att förbundet bötfällt någon förening utifrån arenakraven.
– Då har vi i stället varit med och hjälpt till för att lösa problemen, säger Lars Wennerholm.
Även han räknar med att det ska spelas allsvensk bandy i hallen i vinter. Men går KVBS upp i elitserien till nästa säsong ställs ännu högre krav. Då måste bland annat läktarkapaciteten utökas från nuvarande 2 000 åskådare till 3 000.