KVBS och kommunen vägrar VM med ryskt deltagande

Internationella bandyförbundet har inte tagit något initiativ. Men det gör Katrineholms kommun och KVBS. Det blir inget P19-VM med ryskt deltagande på Backavallen.

Varken de svenska eller internationella bandyförbunden har tagit ställning. Men det gör Katrineholms kommun och KVBS. Det blir inget VM i Katrineholm med ryskt deltagande.

Varken de svenska eller internationella bandyförbunden har tagit ställning. Men det gör Katrineholms kommun och KVBS. Det blir inget VM i Katrineholm med ryskt deltagande.

Foto: Anders Göransson

Bandy2022-03-01 16:49

Så sent som på måndagseftermiddagen sa Svenska bandyförbundets generalsekreterare Pär Gustafsson att han fortfarande trodde att VM kan genomföras.

24 timmar senare står det klart att det i så fall inte sker i Kronfågel isarena om Ryssland deltar. I ett kraftfullt pressmeddelande gör kommunen och klubben, som medarrangörer av VM, klart att de inte kommer att genomföra ett mästerskap med någon form av rysk deltagande i Katrineholm.

Enligt spelprogrammet ska Ryssland och Ukraina mötas i gruppspelet lördag den 2 april klockan 15.00.

undefined
"Vi har tagit beslutet i solidaritet med Ukraina och det ukrainska folket efter Rysslands invasion", säger kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S).

– Vi vill på det här sättet visa vår solidaritet med det ukrainska folket och landet Ukraina. För oss som kommun är det otänkbart att ställa oss bakom ett mästerskap med ryskt deltagande. Det känns både bra och viktigt att vi tillsammans med bandyklubben, samlat och kraftfullt tar avstånd från den fruktansvärda invasionen av Ukraina, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) i pressmeddelandet.

Det är ett ställningstagande som delas med KVBS-ordföranden Fredrik Ydewall.

Att VM ändå genomförs är inte uteslutet. Där förs en vidare dialog med de svenska och internationella bandyförbunden.

undefined
Fredrik Ydewall, ordförande i KVBS, hoppas fortfarande att VM kan spelas. Men utan Ryssland.

– Det är ett mästerskap som vi sett fram mycket emot och vi arbetar intensivt för att det alltjämt ska genomföras i någon form, men det är inte på något sätt aktuellt för oss att göra avkall på vad vi anser vara det rätta här, säger Fredrik Ydevall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!