Många förbund har infört elitlicens för att spela i de högre serierna. Den beviljas bara om klubbarna kan visa på en sund ekonomi. Det är vettigt.
Men tidigare i somras tvångsnedflyttades Karlskrona från hockeyallsvenskan just för att man inte fick elitlicensen. Klubbens problem började redan 2015, efter avancemanget till SHL. Då krävde hockeyligan att Karlskronas arena skulle byggas ut med loger, omklädningsrum och ökad publikkapacitet. Första året fick klubben dispens, men året efter byggdes arenan ut.
Då åkte laget ur SHL, hade klarat sig med den mindre arenan – men hade nu dragit på sig stora kostnader som förföljt klubben sedan dess.
I Katrineholm ägs hockeyhallen av kommunen, som sökt och fått dispens för plexiglaset över sargen i flera år. Nu föreslås det bytas till en kostnad av 1,5 miljoner kronor för att möta förbundskraven från hockeyn.
– Förbunden kan inte ställa kraven, men den här gången föreslår vi att pengarna anslås eftersom det handlar om säkerhet, att ingen skadar sig om man åker in i plexiglaset, säger service- och tekniknämndens ordförande Anneli Hedberg (S).
I Vingåker spelar både volleybollen och innebandyn med dispenser i Sporthallen.
– Det har vi gjort sedan vi gick upp i elitserien för 22 år sedan eftersom vi inte klarar kravet på sju meters takhöjd, säger Kenneth Karlsson i VVK.
Han önskar inget hellre än att Sporthallen, som i grunden är skolans gymnastiksal och som byggdes i mitten på 1960-talet, kompletteras med en ny hall.
– Framför allt för att tillgodose ett ökat behov av träningstider och ge fler idrotter och föreningar möjlighet att få tider i hallen, säger Kenneth Karlsson.
Men det är inte bara förbund som har krav, föreningar har också önskemål. I Katrineholm är det aktuellt om gymnasterna får överta den del av gymnastikhallen där boulespelarna i dag har sex inomhusbanor.
– Vi har uppdraget att alltid titta på befintliga lokaler i första hand och bygga nytt som eventuellt alternativ, säger Anneli Hedberg.
Men de lokaler man tittat på motsvarar inte boulespelarnas önskemål, för att de inte rymmer tillräckligt många banor eller saknar parkeringsplatser.
– Önskemål kan man alltid ha, men enskilda intressen kan inte styra. I slutänden är det kommunen som bestämmer vad som finns att erbjuda, säger Anneli Hedberg.