Bandybasen: "Tror på ett VM i Katrineholm"

Med bara fyra veckor till VM i Katrineholm, där Ryssland ska möta Ukraina, säger bandyförbundets generalsekreterare att han fortfarande tror att VM kommer att spelas.

Pär Gustafsson, generalsekreterare i Svenska bandyförbundet, i samband med att det blev klart att Katrineholm får P19-VM. Ett mästerskap han fortfarande på måndagen tror kan spelas - och där Ryssland ska möta Ukraina.

Pär Gustafsson, generalsekreterare i Svenska bandyförbundet, i samband med att det blev klart att Katrineholm får P19-VM. Ett mästerskap han fortfarande på måndagen tror kan spelas - och där Ryssland ska möta Ukraina.

Foto: anders göransson

Bandy2022-02-28 16:54

Efter Rysslands invasion av Ukraina har idrott efter idrott tagit avstånd till kriget.

Internationella olympiska kommittén (IOK) uppmanar till internationell bojkott av ryska och belarusiska idrottare.

Flera svenska och internationella idrottsförbund tar ställning. Inga matcher mot ryskt motstånd. Ishockeyn har gått längst och kräver att både Ryssland och Belarus utestängs från all internationell ishockey i många år. 

Fördömanden på förbundsnivå är massiva och de får stöd av den svenska idrottsministern Anders Ygeman (S), som i helgen lämnade ett förslag till EU om att inga professionella ryska idrottare ska få tävla i Europa, samt att Ryssland ska fråntas internationella tävlingar och matcher. 

Men någon gemensam EU-bojkott är ännu inte i hamn.

– I en tid av den värsta militära aggressionen mot ett annat land sedan andra världskriget … att då inte klara av att visa ett moraliskt ledarskap, det är fegt och svagt, säger Ygeman till TT.

Sedan tidigare har Svenska bandyförbundet hoppat av herrarnas och P17-lagets VM som båda skulle ha spelats i Ryssland.

På måndagseftermiddagen fanns dock fortfarande inget svar om vad som händer med P19-VM i Katrineholm. Där ska Ryssland enligt spelschemat möta Ukraina i Kronfågel arena lördag den 2 april.

– Som det ser ut nu ska det spelas. Jag tror att det blir ett VM i Katrineholm, säger bandyförbundets generalsekreterare Pär Gustafsson.

Bandyförbundet har inte klarat av att ta ett eget beslut.

– Det ligger på regeringsnivå och det ska komma ett besked i veckan. Vi avvaktar det, säger Pär Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!