Tjejsnack med tv-kändisen om mens och pubertet

Det blev lite mindre snack om piruetter och målfinter, men desto mer om mens och bröst, när tv-profilen Sabina Dufberg mötte tjejerna i Backa och KH. "Vi pratar för lite om det, jag har haft ganska stora problem".

Sabina Dufberg, känd från tv-programmet Biggest loser pratade mens, pubertet och träning med tjejerna från Bcka KK och KH.

Sabina Dufberg, känd från tv-programmet Biggest loser pratade mens, pubertet och träning med tjejerna från Bcka KK och KH.

Foto: Anders Göransson

Sport2022-05-26 09:52

Det är fasen när flickor blir kvinnor och pojkar blir män. En tonårstid som kan vara jobbig för många, men som det pratas väldigt lite om. Kanske framför allt inom idrotten.

Men puberteten och mens var ett av ämnena som Sabina Dufberg tog upp vid samlingen med konståkarna från Backa och KH:s hockeytjejer vid samlingen vid Djulö.

– Flera av våra åkare har tappat gnistan. Pandemin är förstås en förklaring. Men flera av våra ungdomar är i en magisk ålder och vi känner att behöver ta nya grepp, säger Anya Granlund i Backa KK om initiativet att engagera Sabina Dufberg som också pratade om kost och träning och avslutade med ett tufft fyspass för de drygt tiotalet deltagarna.   

undefined
Sabina Dufberg, uppväxt i Flen och tidigare bland annat fystränare i KSK-bandyn, snackade om kost, pubertet och träning med drygt tiotalet flickor från Backa KK och ishockeyklubben KH.

Hon själv växte upp i Flen, gick i skolan i Katrineholm och var med och startade Friskhuset tillsammans med Mikael Hedlund. Sabina var också fystränare i KSK-bandyn och gick från att vara en lokal träningsprofil till tv-kändis när hon under tre år var träningscoach i Biggest loser.

– När framför allt flickor kommer in i puberteten blir det turbulent i kroppen. De får bröst, mens och höfter. Kroppen förändras och det blir kajko, säger Sabina.

Det är lika för alla och ingen kommer undan. Under axelskydd och en stor hockeyröja är förändringen lättare att gömma sig än i en tajt konståkningstrikå där kroppen är mer exponerad.

– Det är en skör tid för både självförtroende och identitet. När man inte förstår sig själv och vad som händer med kroppen är det lätt att känna sig ensam. Framför allt i dag, där sociala medier oftast visar en falsk bild och fejkliv att jämföras mot. Men puberteten är ju något naturligt som vi måste börja våga prata om och framför allt våga fråga om, säger Sabina.

Den tystnad som nu oftast råder får i stället framför allt flickor att lägga av med träningen. Inte sällan har de en manlig tränare och det kan vara pinsamt att ta en diskussion om att man just fått mens.

undefined
Tilde Wennergren i Backa KK har erfarenhet om förändringen i träning och tävlande sedan hon fick sin första mens för fem år sedan.

Så var det för 17-åriga Tilde Wennergren.

– Jag fick min första mens när jag var tolv år och gick i femman. Då hade vi inte ens börjat prata om det i skolan och inte alls i klubben.

Hon medger att det har varit några jobbiga år.

– Framför allt eftersom jag har haft ganska mycket problem, bland annat med humörsvängningar och det har jag fortfarande. Nu är det okej. Men även om jag i dag förstår varför är det svårt att acceptera. Mitt självförtroende är sämre sedan jag kom in i puberteteten.

Hon erkänner att hon stått över träningar för att hon haft mens, men aldrig en tävling.

– Jag blir fortfarande arg på mig själv om det går dåligt på en tävling trots att jag nu vet vad anledningen är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!