Friidrottarnas rop efter bättre förutsättningar har nått Katrineholms politiker under många år, enligt Anneli Hedberg. Efter att ungdomar i KSK friidrott återigen slog larm och pekade ut de usla förutsättningar de har att träna, framförallt under vintern, tycker hon att det är viktigt att svara.
– Jag tycker att en kommun i Katrineholms storlek behöver ha bättre förutsättningar. Det är viktigt. Våra friidrottsungdomar är fantastiskt duktiga trots det. Men det som är tråkigt är när man ställer olika idrotter mot varandra, säger hon.
Anneli Hedberg nämner exemplet kring den så kallade bandyhallen, som dragits med rykten om att den uppförts på grund av den tidigare kommunledningens nära relation till sporten.
– Det är ingen hemlighet att Göran Dahlström var en framgångsrik bandytränare som ung. Även moderaten Lars Härnström var engagerad i bandyn. Inte heller det var någon hemlighet. Om folk tror att det är anledningen till hur vi politiskt prioriterar får det stå för dem, säger hon och fortsätter:
– Hade det bara varit för bandyn hade vi inte byggt hallen. Isarenan byggdes för att det inte går att göra is ute längre. Ibland har vi tur och kan spola upp lite is på skolgårdar. Men vi var tvungna att bygga in isen för att katrineholmarna ska ha någon plats att åka skridskor på. Den nyttjas väl, inte bara av bandyn.
Anneli Hedberg vill gärna se att friidrottarna får sina röster hörda.
– Min personliga åsikt är att det är friidrottens tur. Jag uppskattar deras engagemang och uppmanar dem att delta i Idrottsrådet som RF-Sisu kallar till. Där möter vi hela föreningslivet samlat och det är en stor framgångsfaktor.
Det finns två punkter i kommunplanen som kan skapa bättre förutsättningar för friidrotten, menar Hedberg.
– Det handlar om att se hur vi kan rusta upp befintliga anläggningar och utreda möjligheterna till en inomhuslöparbana. Det vore bra om man kunde komplettera en befintlig hall.
När ska dessa punkter vara utredda?
– Det ska utvärderas under denna mandatperiod. Det är två år kvar. Sedan kan vi ta ställning utifrån det. Demokratiska processer tar tid, men det gäller att vara varsam med våra gemensamma skattepengar så att det blir rätt.
När kan ett förslag finnas på plats?
– Vi kan bara gissa, men troligen tidigast 2027. De ekonomiska förutsättningarna ser ändå lite ljusare ut.