Sanna simmar inte för ära utan medaljer

17-årigen från Sköldnäs, mellan Katrineholm och Vingåker, låter inget komma emellan henne och hennes mål. Drömmen om guldmedaljer och att bli en förebild är största fokus för Sanna Marjeta.

Foto:

Sport2018-05-03 05:00

Hon poängterar gång på gång att inget är omöjligt, och inte är det svårt att tro henne. Raden av medaljer i guld och silver glimmar ikapp med leendet på bilden av 17-åringen och hennes pojkvän mot den rosa väggen i rummet som tillhör Sanna Marjeta. Hon konstaterar att det ligger mer bakom medaljerna är bra simprestationer.

– Egentligen borde jag inte simma på grund av epilepsin, men jag vill inte låta det stoppa mig. Jag är aldrig rädd när jag simmar, berättar Sanna Marjeta, som också har autism, ADHD och en lätt utvecklingsstörning.

Hon berättar om diagnoserna utan att tveka. För henne är de inget hinder utan innebär bara andra förutsättningar. Den unga kvinnan har redan kommit långt på resan att lära känna sig själv och konstaterar att det bara är att fortsätta och att aldrig ge upp.

– Jag vill alltid framåt, är en vinnarskalle och vill alltid ta plats. Ibland får Nina (fostermamma) bromsa mig. Sen kan det vara svårt att hantera känslorna. Men jag kommer aldrig att sluta kämpa för det jag vill.

Det började med sim-märken i badhuset och så småningom byttes märkena ut mot tävlingar och sedan medaljer. Målet är att bli en internationell stjärna inom Special olympics-simningen, gärna lika känd som idolen Sarah Sjöström. Att synas på tv och att vara någon annans förebild, är saker som motiverar simmaren ytterligare. Den första stora tävlingen var Special olympic games i Göteborg 2016 och den slutade med pallplatser i alla starter. I helgen är det dags att återvända till staden för att delta i tävlingen igen.

– Nu simmar jag 50 meter i stället för 25 och så klart vill jag vinna. Sen är det uttagningar till landslaget och till motsvarade VM i Abu Dhabi 2019. Det är det jag drömmer om, att bli en landslagssimmare och få följa med dit.

Sanna Marjeta har aldrig lämnat en simtävling tomhänt när det kommer till placeringar, men hon försöker förbereda sig på att det inte alltid kommer att vara så.

– Jag ska försöka ha roligt också och fokusera på att göra personbästa. Men jag är inte en sådan som vill ha äran, jag vill hellre ha medaljerna, skrattar Sanna Marjeta.

Mer om Sanna Marjeta

Gör: Går på Duveholms gymnasiesärskola

Gillar: Djur (speciellt lammen som bor grannar med familjen), simning och kortspel

Förebilder: Sarah Sjöström, Maja Reichard (blind simmare) och Hedvig Lindahl

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!