Så har snacket gått om Idrottens hus

Mycket har sagts och skrivits om Idrottens hus i Katrineholm genom åren. Här är ett axplock, som inleds för drygt nio år sedan.

Planerna på ett Idrottens Hus har skapat många rubriker i tidningen. Här är några.

Planerna på ett Idrottens Hus har skapat många rubriker i tidningen. Här är några.

Foto: Anders Göransson

Sport2020-05-21 12:00

Januari 2011: 

Dåvarande sportcentrumchefen Ulf Jangentorp förbereder ett Idrottens hus i miniatyr i den del av tennis- och gymnastikhallen som då – och än i dag – är vandrarhem. Sörmlandsidrotten hann flytta in, men inte DFK Värmbol som skulle haft ett av de fem kanslierna, innan idén skrotades.

Mars 2014: 

Den nya samverkansgruppen med idrottsföreningarna, samlade i Katrineholmsandan (senare Framtidsgruppen och Katrineholms idrottsallians), och kommunen träffas. AV idrotten tre fokusområden var ”föreningskansli” den centrala frågan. Tanken var dock inte i första hand ett Idrottens hus, utan mera funktionen som mötesplats.

Juni 2015: 

Landskapsarkitekten Marie Oldfeldt presenterar sin vision av ”Campus Backa” och tankarna på ett Idrottens hus initieras.

Oktober 2016: 

”Jag är jättenöjd. I stort sett allt som vi, i samarbete med föreningslivet, har önskat har vi fått igenom”, säger service- och tekniknämndens ordförande Anneli Hedberg (S) om de två kommande årens miljonsatsningar på Sportcentrum. Den största satsningen blir det nya Idrottens hus som ska byggas på Backavallen till en beräknad kostnad av 32,4 miljoner kronor.

Mars 2017: 

När kommunen bjöd in till frukostträff med föreningslivet informerar Karin Engvall från service- och teknikförvaltningen om det kommande bygget av Idrottens hus. ”Efter presentationen hösten 2016 där ritningar och idéer presenterades erkände hon att det stått still ett tag, men att det är klart att KFAB ska projektera och bygga huset”, skrev KK. ”Innan utgången av 2018 är det tänkt att huset ska stå klart”, sa Karin Engvall.

Augusti 2017: 

Som ringar på vattnet av förseningarna vid ombyggnadsarbetet i Duveholmshallen, med bland annat nytt golv och friidrottsanpassningen av DE-hallen, larmar kommunen om att Idrottens hus också försenas. Magnus Rostedt från service- och teknikförvaltningen är orolig för att första spadtaget inte skulle hinna tas före årsskiftet. 

November 2017: 

Bygget skulle redan varit gång. Men vid service- och tekniknämndens budgetmöte finns inte längre Idrottens hus med för vare sig 2017 eller 2018. ”Det är framflyttat till 2019 eller senare”, säger projektledaren Magnus Rostedt och fortsätter: ”Med tanke på hur överhettad byggbranschen är kan man ju ställa sig frågan om det är rätt sätt att använda skattebetalarnas pengar just nu.” 

Maj 2018: 

Dialogen mellan kommunen och föreningslivet om Idrottens hus fortsätter. ”Politikerna är måna om vad de lovat och vill inte ha en svekdebatt”, säger dåvarande ordföranden i idrottsalliansen, Johan Sundholm. Nu är han dock inte övertygad om att Backavallen är den optimala platsen för Idrottens hus och tittar på alternativa lokaler, som Folkets hus där Fritidsbanken etablerats.

Oktober 2018: 

”Drömmen om ett Idrottens hus på Backavallen verkar förbli en dröm under den närmaste tiden”, skriver KK. Samtidigt har Idrottsalliansen accepterat alternativ till ett nybyggt Idrottens hus och kommunen föreslår ett hyresbidrag på 252 000 kronor för ett samlat kansli i alliansen under 2019.

December 2018: 

Efter idrottsalliansens konkurs är inte Anneli Hedberg främmande för att öppna lokaler på Västgötagatan 18 för ett Idrottens hus, även om det blir obemannat.

Maj 2020: 

Efter mer än ett år av tystnad meddelar kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) i samband med pressvisningen av nya ishallsbygget att när den nya servicebyggnaden i fas 2 byggs 2021 kommer den inte att innehålla några föreningslokaler. ”För dessa kommer det att finnas plats i de nya bostäder som ska byggas där rinken finns i dag”, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!