RF kräver undantag för hotade idrottsevenemang

Världscupen i skidskytte och Sveriges fotbollslandskamp mot Ryssland är bara två exempel på evenemang som kan stoppas. Riksidrottsförbundet kräver därför att regeringen gör undantag för inresor som gäller idrotten. "Det ställer till stora problem för svenska specialidrottsförbund", säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Sveriges landskamp mot Ryssland 8 oktober hänger löst. Arkivbild.

Sveriges landskamp mot Ryssland 8 oktober hänger löst. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Sport2020-09-14 11:40

Enligt bestämmelser som gäller om tillfälligt inreseförbud till Sverige har regeringen beslutat att tillfälligt förbjuda icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

I förordningen finns det undantag, men i dagsläget omfattas inte elitidrottare.

Det innebär att flera internationella idrottsevenemang på elitnivå som världscup, VM och EM är hotade.

Nu kräver Riksidrottsförbundet en ändring. Under måndagen skickades synpunkter in till regeringen.

"Det handlar om professionell idrott och måste vara lika angeläget som andra verksamheter. Dessa personer borde bedömas utföra nödvändiga funktioner för Sverige på samma sätt som undantaget gäller för andra verksamheter. Idrotten har kunnat visa på det stora ansvar vi är beredda att ta och de rigorösa och långtgående protokoll som etablerats för elitidrott för att minska smittspridning", säger Björn Eriksson i ett uttalande.

Bland de berörda idrottsevenemangen närmsta tiden finns Swedish Open i bordtennis 3-6 oktober, svenska fotbollsherrarnas landskamp mot Ryssland på Friends och världscupen i skidskytte i Östersund i december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!