Prennfors (M) om gamla beslutet: "Jag var förblindad"

Nu är det klart att beslutet om ett stort sportcentrum i Vingåker skrotas. Drömmen hölls vid liv i drygt ett år innan verkligheten kom ikapp. "Jag erkänner, jag var förblindad", sa kommunalrådet Charlotte Prennfors i fullmäktiges talarstol.

Charlotte Prennfors, Robert Davidsson, Anneli Bengtsson, Robert Skoglund

Charlotte Prennfors, Robert Davidsson, Anneli Bengtsson, Robert Skoglund

Foto: Elin Elander

Sport2023-10-31 15:00

Igår debatterades frågan om sportcentrum i kommunfullmäktige. Det blev nästan tre timmar i långbänk där det allra största fokuset riktades mot badhuset. Just frågan kring nytt badhus, kontra en renovering av det befintliga, stöttes och blöttes efter en genomgång från Vingåkers kommunfastigheters VD, Stefan Jansson. Han fick frågor om kostnaderna för renovering jämfört med att bygga ett nytt badhus.

– Nuvarande badhus är 2100 kvadratmeter. Man får räkna med att ett nytt likvärdigt kostar mellan 40–45 000 kronor per kvadratmeter. I Örnsköldsvik har man renoverat sitt badhus, med ännu större renoveringsbehov än Vingåkers, för 17 000 kronor per kvadratmeter, svarade han.

94,5 miljoner kronor för ett nytt badhus i samma storlek, exklusive räntekostnader. Kommunalrådet Charlotte Prennfors (M) tog till orda i talarstolen och blickade tillbaka till juni 2022.

– Jag erkänner, jag var förblindad. Ritningen över det fantastiska sportcentrumet gav mig blodad tand. Nu får jag stå här med skämskudden, sa hon.

undefined
Beslutet om Vingåkers nya sportcentrum, med sporthallen till höger, simhallen i nederkant och fotbollsplan och däremellan ytor för fler utomhussporter har skrotats.

Hon gick sedan vidare och yrkade bifall på den styrande minoritetens förslag – att häva beslutet som fattades i politisk enighet. Istället föreslog man ett nytt beslut där kommunen går vidare med förslag om att ha ett ändamålsenligt badhus och sporthall och att nuvarande badhus ska renoveras för dryga elva miljoner. 

Oppositionsrådet Robert Skoglund (S) hade flera inlägg i debatten. Tillsammans med partikollegan Anneli Bengtsson argumenterade de kring farhågorna med att renovera badhuset till den föreslagna pengen då de menade att det lätt kan dra iväg, särskilt eftersom fokuset primärt ligger på invändig renovering. De frågade om planerna att undersöka skadorna i fasaden och ifrågasatte om man inte skulle ha all fakta på bordet innan man fattade beslut. De fick dock inte gehör för sina argument och beslutet klubbades igenom.

– Det vi tycker är det tragiska är att man tagit bort beslutet. Man är på ruta ett igen. Vad betyder ens ändamålsenlig sporthall? Gamla badhuset blir kvar och vi vet inte exakt hur det ser ut. Vi saknar det långsiktiga tänket, suckar Robert Skoglund.

Skoglund är fortfarande helt oense med det nya styret.

– Jag vill med en dåres envishet hävda att beslutet som fattades 2022 hade delar som gjorde att man kunde ändra, ta bort och lägga till under vägens gång. Nu börjar vi om igen och det är synd.

Robert Davidsson (C) replikerar kort:

– Om man tolkar beslutet så är man kanske inte läskunnig.

Davidsson uttrycker sedan en lättnad över att kunna arbeta vidare, nu när beslutet är taget. Nästa steg i processen är att göra en lokaliseringsprövning, för att undersöka vart det är mest lämpligt att bygga en sporthall. 

– Det är bra att vi får ordning och reda samt realistiska förutsättningar. Det känns skönt att få göra saker i rätt ordning. Alla vill ha sporthall och badhus, men inom rimlig tid och rimlig kostnad, fortsätter Davidsson.

Robert Skoglund (S) ställer också frågan om när minoriteten kommer att presentera nya förslag.

– Det tar tid. Det är därför vi är så frustrerade och vill komma framåt så fort som möjligt. Vi äger inte hela processen själva, hade vi gjort det hade läget varit ett annat. Men här får man vara så seriös och ärlig som man kan, svarar Robert Davidsson.

Processen steg för steg

Listan som förklarar stegen som behöver tas innan en ny sporthall står redo.

1. Lokaliseringsprövning

2. Detaljplanarbete

3. Samråd - synpunkter och bedömning av detaljplan.

4. Granskning - svar och åtgärder efter samrådet granskas.

5. Antagande av plan - både i samhällsbyggnadsnämnden och kommunfullmäktige.

6. Beslutet vinner laga kraft - kan överklagas under denna tid.

7. Bygglovsansökan och beslut.

8. Upphandling.

9. Byggstart.

10. Delbesiktning, kontroller och slutbesiktning.

11. Redo att tas i bruk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!