Efter misshandeln: Han vill se mer stöd till domare

Efter misshandel på plan när han dömde fotboll och på det en stroke för några år sedan, är Rickard Andersson på väg tillbaka. Men förbunden måste stötta domarna och stoppa hatet, tycker han.

Rickard Andersson attackerades när han dömde en fotbollsmatch 2015. Han tycker att mycket finns att göra när det gäller att stötta domare, som ofta utsätts för glåpord och förolämpningar.

Rickard Andersson attackerades när han dömde en fotbollsmatch 2015. Han tycker att mycket finns att göra när det gäller att stötta domare, som ofta utsätts för glåpord och förolämpningar.

Foto: Cecilia Ehrencrona

Sport2024-03-16 15:04

Rickard Andersson är på väg tillbaka. 

– Nu ser det bara ljust ut, säger han. 

Nästan tio år sedan har gått sedan han attackerades och misshandlades när han dömde en fotbollsmatch mellan vuxenlag i Katrineholm. Det ena lagets spelare tyckte att Rickard Andersson dömt fel. Plötsligt fick han en armbåge rätt i solar plexus. Han föll ihop på plan och vaknade med det missnöjda lagets spelare i en ring runt sig, skrikande och spottande.

Ingen dömdes någonsin. Bevisläget anses vara dåligt, har Rickard Andersson fått höra. Han fortsatte döma fotboll ett tag till, men bara ungdomsmatcher. 

– Dömer man ungdomar kan det kanske bli verbalt missnöje, men inte fysiskt. 

Sista fotbollsmatchen dömde han i Valla 2020. 

– Sedan fick jag en TIA-attack. Stroken stoppade allt, säger han. 

Nu, några år senare, börjar han bli sugen på att döma matcher igen, men inte i fotboll.

– Aldrig mer fotboll. Däremot innebandy. Dels är det inte samma springande som i fotboll, eftersom man är två domare. Men också på grund av hoten mot oss domare i fotbollen. Innebandyförbundet tar bättre hand om domarna och det är inte samma jargong i innebandyn. 

undefined
Nu vill han satsa på att vara domare i innebandy. Jargongen är inte som i fotboll och man är två domare, som kan stötta varandra.

Förutom att han själv attackerats rent fysiskt, tycker han att det är alldeles för hård jargong, tillmälen och glåpord inom fotbollen. Dömer man barn och unga står föräldrarna som tittar på för 100 procent av skrikandet, säger han. 

– De skriker allt till en. "Är du blind" och "är du dum i huvudet" hör till det mildare. 

Vänner som är domare vittnar också om det hårdare klimatet.

– Vi domare är maktlösa. Vi kan blåsa av, men då blir det ännu sämre stämning. 

Mitt under matchen, tänker man inte på orden från publiken, säger Rickard Andersson. 

– Då rinner det av. Men det kan komma efteråt, "vad sa personen egentligen"? 

Han tror att förbunden kommer att drabbas så småningom, av att allt färre vill vara domare. Lösningarna han ser är mer stöd och mer personal på matcherna. 

– Mina synpunkter riktar sig mot förbundet, som Sörmlands fotbollsförbund. Ha fler kontrollanter ute på matcherna. De kan säga till dem som skriker. Matchvärdarna skulle kunna ha fler befogenheter, avvisa dem som inte kan bete sig, till exempel. Alla som är nya som domare skulle ha en kontaktperson att prata med efter matchen. 

Själv ser han fram emot att börja döma matcher igen.

– Jag vill lägga all min energi på innebandyn, om jag blir frisk. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!