Mästerskapsdrama bäddar för krascher

Det smällde rejält senast i Skellefteå, både en och två gånger. Mest uppmärksammad var Robert Dahlgrens påkörning av Oliver Söderström i tredje racet.
–Jag skulle gissa att det har att göra med hur hårt och tajt mästerskapet är, säger STCC-ledaren Dahlgren inför helgens tävling på Mantorp.

"Jag hoppas att folk trots allt tycker att jag är en schysst chaufför", säger STCC-ledaren Robert Dahlgren efter kraschen i Skellefteå senast.

"Jag hoppas att folk trots allt tycker att jag är en schysst chaufför", säger STCC-ledaren Robert Dahlgren efter kraschen i Skellefteå senast.

Foto: Jonas Dagson/TT

Sport2020-10-02 18:40

Det finns gott om uppmärksammade krascher i STCC-historien. Den värsta inträffade på Mantorp 1999 där ett 15-tal bilar kolliderar och tolv tvingades bryta loppet.

Men under senare år har det varit ganska lugnt på tävlingsbanorna, fram till STCC-helgen i Skellefteå i slutet på augusti. Då smällde det igen.

Först körde Robert Dahlgren från innerspår rätt in i sidan på Oliver Söderström.

– Tyvärr var det ett eget misstag, jag hade solen i ögonen och missbedömde bromspunkten, säger Dahlgren.

Färdigåkt för Ahlberg

Sedan körde Rob Huff in i Andreas Ahlbergs bakhjul och så var det färdigåkt för Ahlberg.

Racingserien har annars varit förskonad från större krascher de senaste åren. Det kan spekuleras i varför.

– Jag tror att mindre startfält spelar roll. Det blir färre incidenter, säger Robert Dahlgren.

Vid kraschen på Mantorp 1999 var det 29 bilar på plats. I Skellefteå 2020 kom bara 13 till start.

Teamchefen Fredrik Lestrup ser också andra förklaringar.

– På den tiden var många tillverkare med och satsade. Då fanns det mer ekonomi. Man kunde göra av med lite skärmar eller en hjulupphängning. Nu är det coronatider och då är det kanske extra tufft för teamen, säger han.

Lestrup säger också att förarna i allmänhet har blivit skickligare.

– Många chaufförer är mer erfarna i dag.

Tätt i toppen

Att det smällde i Skellefteå kan bero på att det är tätt i toppen, nu fyra förare inom 16 poäng.

– Ju hårdare och bredare toppen är, desto flera försöker vara på samma plats på banan vid samma tillfälle, säger Robert Dahlgren.

Halva säsongen är nu avklarad. På lördag körs tre nya race på Mantorp Park.

Inför de två avslutande tävlingshelgerna är också Carrera Cup på plats. Lukas Sundahl har en betryggande ledning före Pontus Fredricsson. I Masters Cup ligger Carl Philip Bernadotte tvåa, 29 poäng bakom ledande Magnus Öhman.

STCC och Carrera Cup avgörs 9 och 10 oktober på Ring Knutstorp.

Fakta: Några dramatiska krascher i STCC

28 augusti 1999. En megasmäll i starten på sista heatet på Mantorp när Tommy Rustad och Mattias Ekström kör ihop och kommer snett. Ett femtontal bilar kraschar och tolv kan inte fortsätta. Men Ekström klarar sig förbi tumultet och går i mål som tvåa.

4 juni 2001. Roberto Colciago kör på Jan "Flash” Nilsson som snurrar ett helt varv kort efter start på Gelleråsen. Bråk med hårda ord utbryter i depån efter loppet. Smockan hänger i luften.

12 sep 2009. Robert Dahlgren kör bakifrån in i ledande Thed Björk med två varv kvar. "Ren avrättning”, dundrar Björk. Tävlingsjuryn dömer Dahlgren som skyldig och ger honom 10 poängs avdrag. Enda gången det skett i STCC:s historia.

22 april 2011. Rickard Göransson kraschar svårt på Jyllandsringen. Han kör rakt in i en barriär och skadar ryggen. Missar de två följande tävlingarna.

15 sep 2012. Alx Danielsson bryter två revben när han kraschar våldsamt i kvalet till TTA-tävlingen på Tierp arena. ”Bilen studsade våldsamt vidare in i en däcktrave, efter det in i ett till räcke”, säger Danielsson. Han får hjälp av säkerhetspersonal med att ta sig ur bilen.

30 april 2016. Reuben Kressner kör in Scott McLaughlin i en hårnålskurva på Skövde flygplats. Delar flyger åt alla håll och båda bilarna blir rejält demolerade.

Källa: STCC.


Fakta: Ställningen i STCC

1) Robert Dahlgren, 100 poäng (3 segrar).

2) Rob Huff, 88.

3) Tobias Brink, 88.

4) Oliver Söderström, 84 (1).

5) Andreas Ahlberg, 57 (1).

6) Hannes Morin, 53.

7) Mattias Andersson, 48.

8) Emil Persson, 44.

9) Mikael Karlsson, 35 (1).

10) Mikaela Åhlin-Kottulinsky, 21.

11) Magnus Gustavsen, 13.

12) Albin Wärnelöv, 2.

Källa: STCC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!