Lukasjenko pressade IIHF i kritiserat möte

Belarus president Aleksandr Lukasjenko sÀtter press pÄ Internationella ishockeyförbundet (IIHF) att inte frÄnta landet VM. Ett möte mellan parterna kritiseras starkt frÄn bÄde svenskt och norskt hÄll. "Det Àr fullstÀndigt oacceptabelt och en skam att IIHF fortsÀtter att legitimera den belarusiska regimen", skriver Liberalernas Karin Karlsbro.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko, vÀnster, och Internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel trÀffades i Minsk.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko, vÀnster, och Internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel trÀffades i Minsk.

Foto: Nikolai Petrov/BeITA Pool Photo/AP

Sport2021-01-11 18:40

Inom nĂ„gra veckor vĂ€ntas Internationella ishockeyförbundet (IIHF) ta beslutet om Belarus frĂ„ntas vĂ€rdskapet av herrarnas VM-turnering, 21 maj–6 juni, med anledningen av den politiska situationen i landet.

IIHF:s ordförande René Fasel trÀffade under mÄndagen Belarus president Aleksandr Lukasjenko i huvudstaden Minsk.

– Om det internationella ishockeyförbundet lyckas stĂ„ emot det orĂ€ttvisa trycket kommer vi att arrangera VM, sade Lukasjenko till Fasel, enligt nyhetsbyrĂ„n AFP, och tillade:

– Allt hĂ€nger pĂ„ er.

Kramades

Belarus och Lettland tilldelades arrangörskapet av herr-VM 2021 för knappt fyra Är sedan. Sedan det starkt ifrÄgasatta presidentvalet den 9 augusti förra Äret, dÄ Lukasjenko utropade sig som segare, har hundratusentals mÀnniskor deltagit i Äterkommande demonstrationer och röster har höjts om att landet ska frÄntas sin del av arrangörskapet av VM.

Liberalernas Karin Karlsbro, vice ordförande för Europaparlamentets delegation för förbindelserna med Belarus, Àr sedan tidigare en av kritikerna. SÄ Àven efter mÄndagens möte dÀr Fasel och Lukasjenko pÄ ett videoklippt syntes krama varandra.

“Det Ă€r fullstĂ€ndigt oacceptabelt och en skam att IIHF fortsĂ€tter att legitimera den belarusiska regimen, som genom dagens kĂ€rvĂ€nliga möte”, skriver hon i ett pressmeddelande och fortsĂ€tter:

“Det internationella ishockeyförbundet har valt att inte ge nĂ„gon respons till de mĂ„nga invĂ€ndningarna mot det belarusiska vĂ€rdskapet av VM, trots det dagliga förtrycket som regimen utsĂ€tter medborgarna för. Att planerna att arrangera mĂ€sterskapet i Minsk fortgĂ„r Ă€r motbjudande och Ă€r ett hĂ„n mot alla de som protesterar mot förtrycket i landet."

Tror pÄ VM-flytt

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson har tidigare sagt att VM inte kan arrangeras i Belarus under rÄdande förutsÀttningar. En stÀllning han vidhÄller efter mötet mellan Fasel och Lukasjenko.

– HĂ€r och nu Ă€r lĂ€get sĂ„ att det inte gĂ„r att genomföra ett hockey-VM i Belarus anser svensk hockey, sĂ€ger Anders Larsson till Radiosporten.

Ordföranden för Norges ishockeyförbund, Tage Pettersen, menar att det nÀrgÄngna mötet i Minsk talar för att mÀsterskapet flyttas frÄn Belarus. Han menar att bilderna pÄ kramen belyser en pikant situation mellan parterna, Fasel och Lukasjenko, som sedan tidigare kÀnner varandra.

– Det talar i vĂ„r favör för att fĂ„ det flyttat, sĂ€ger Petterssen till VG.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!