Loppens framtid säkrad: "En lättnad"

Motionsloppsarrangörer kan andas ut. De behöver inte betala tillbaka pengarna för löparnas anmälningsavgifter när loppen ställts in under coronapandemin.
–Det var ett välkommet beslut. Det säkrar Göteborgsvarvets framtid, säger Annika Knutsson, chef för Göteborgsvarvet.

Göteborgsvarvet slipper betala tillbaka anmälnningsavgifter till löparna för årets inställda lopp. Arkivbild.

Göteborgsvarvet slipper betala tillbaka anmälnningsavgifter till löparna för årets inställda lopp. Arkivbild.

Foto: Thomas Johansson/TT

Sport2020-06-29 16:30

Beslutet togs av allmänna reklamationsnämnden (ARN). ARN:s grundprincip är att en konsument som köpt en tjänst har rätt att få pengarna tillbaka om tjänsten inte levereras.

Men på en punkt gör nämnden en annan bedömning, ett förtydligande av tidigare besked. En kvinna har anmält Göteborgsvarvet till ARN och vill ha tillbaka sin startavgift på 595 kronor. Nämnden anser att kvinnan inte har rätt att återfå anmälningsavgiften.

– Vi ansåg att det var ett lågt belopp och det fanns ett delvis annat syfte med arrangemanget än att vara vinstdrivande, säger Marcus Isgren, chef för ARN.

Annika Knutsson är tacksam över ARN:s beslut.

– Men vi är också ödmjuka inför att det är ett komplext läge. Vi vill att våra löpare ska känna förtroende för oss att vilja springa Göteborgsvarvet och andra lopp runt om i Sverige. Det här ger oss möjlighet att arrangera loppet på det sättet som vi gör, säger hon.

"En lättnad"

Beslutet ses som vägledande, att nämnden troligen kommer att följa samma linje om någon vill pröva sitt fall när det gäller andra motionslopp.

– Har man liknande avtal och liknande avgifter blir det troligen så, säger Isgren.

Det gör att Stockholm Marathons vd Daniel Almgren sannolikt kan andas ut.

– Våra villkor är identiska med dem som Göteborgsvarvet har och mycket talar för att man kommer fram till samma sak i våra ärenden. På så sätt är det en lättnad att det verkar luta åt det hållet, även om jag inte tar ut något i förskott, säger han.

– Men det är ingen glädjens dag. Jag hade inte velat vara i den här situationen – att vi för att överleva måste hävda vår rätt i enlighet med avtal vi har upprättat.

Sprida ut startfältet?

Om ARN kommer till samma slutsats när det gäller Stockholm Marathon, som liksom Göteborgsvarvet ställts in på grund av coronapandemin, innebär det att lopparrangören överlever och kan planera för ett maratonlopp nästa år.

– Vi bygger på erfarenheterna vi har från i år och ser om det finns möjlighet att ha större flexibilitet. Grundmodellen är att samla alla och skicka iväg alla samtidigt, säger Almgren.

– Men kanske måste vi förbereda oss på att kanske behöva sprida ut starterna under en hel dag, eller något åt det hållet. Vi måste redan från början ha en plan B och skapa allmänna villkor där vi säger att ambitionen är att starten ska ske det här klockslaget, men att det kan bli så att starterna sprids ut mellan olika klockslag, eller vad det månde vara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!