Man brukar säga att det är runt 40 000 svenskar som dopar sig. Men mörkertalet är enormt.
– Det här förekommer överallt och droger i dag handlar inte bara om anabola. I dag vill väldigt många vara atletiska och beställer preparat, för fettminskning och diverse saker man inte vet vad det innehåller. Det är inte bara de som styrketränar som tar det här, utan det är gemene man, säger Anna Norling, platschef på gymmet STC i Katrineholm.
– Förr var det mer jättestora muskelbyggare, men riktigt så ser inte ut i dag. Det går åt att det är mer motionärer som dopar sig, säger Karin Nordén, samordnare för social hållbarhet i kommunen.
Anna är också inne på att det är svårare att se på en person som har tagit preparat.
– Det kan vara en tonåring, en äldre man eller kvinna. Det är läskigt, säger hon.
Karin Nordén nämner att det finns kopplingar mellan dopning och gängkriminalitet.
Har ni någon koll på hur det ser ut i Katrineholm?
– Jag skulle säga att vi är dåliga på att veta hur det ser ut i Katrineholm. Det har med sekretess att göra att vi inte får ta del av polisens information och vi vet aldrig när polisen gör sina drives eller hur provsvaren såg ut, säger Anna Norling.
Hur kan man märka att någon dopar sig?
– Dels det ytliga. Det kanske man märker främst, men sen också på insidan som humörsvängningar eller ett aggressivt beteende. Det märker man inte i början. Därför prioriterar vi att få en bra kontakt med alla medlemmar så man lär känna sånt också. Men en snabb muskeltillväxt är vanligt att många märker. Acne också, säger Maja Baresic, som också arbetar på STC.
Det finns många biverkningar med doping som sterilitet, depression, hjärt- och kärlsjukdomar samt risk för prostatacancer.
– Det är otäckt att man beställer saker man inte har någon aning om hur det påverkar fysiskt och psykiskt. Att det kan få en person att bara flippa. Det är otäckt, säger Anna.
– Jag ser att ungdomar köper hem preparat och inte har koll på vad det innehåller, säger Daniel Eriksson, som driver ett gym i Julita.
Arivan Rashid, på Actic, berättar om de obehagliga effekterna av dopning.
– När man tar testosteron eller olagliga preparat påverkar det inte bara muskler utan mentalt också. Det kan slå slint och orsaka olika psykiska grejer som kan leda till att man skadar människor eller blir hotfull. Vi vill minska risken för att det här uppstår. Vi vill göra det säkrare för andra människor, säger Arivan Rashid.
Vecka 41 inföll uppmärksamhetsveckan mot dopning, ett evenemang som uppmärksammades i hela landet. Under onsdagen och torsdagen samlades flera gym tillsammans med polis och samordnare på kommunen i Duveholmshallen för att prata och informera om allvaret kring doping.
– Vi har ett nätverk där vi träffas fyra gånger per år där vi lyfter olika frågor kring det här. Det är inte bara doping utan det är allt från kroppsideal och ätstörningar, säger Karin Nordén.
– Det kan vara andra grejer som hotfulla situationer för att vi ska vara medvetna om vad som händer på andra gym i Katrineholm. Fördelen är att vi kan dela med oss information för att kunna bryta mönster i tid och hjälpa personer som behöver stöd, säger Maja.
– Sedan kan det vara att vi anar saker. Då kan vi kontakta polisen tillsammans, säger Anna Norling.