Den lokala sportprofilen har, enligt Migrationsverkets interna personalansvarsnämnd, gjort sig skyldig till dataintrång och tjänstefel. Den interna utredningen visar att personen dels gjort privata slagningar i Migrationsverkets databas och dels beviljat arbetstillstånd där det vid efterforskningar rört sig om arbetsgivare som varit ökänd för sina skenanställningar.
Totalt handlar det om sju identifierade fall, där sammanlagt 41 personer berörts av de felaktiga arbets- och uppehållstillstånden, eftersom de även omfattat familjemedlemmar utöver de sökande.
Tre av fallen bär stora likheter med varandra och rör samma ökände arbetsgivare och bör ha avslagits direkt, enligt Migrationsverkets utredning. I resterande fall står det att utredningen kunnat hitta flera indikationer på att det handlade om skenanställningar, men att sportprofilen inte gjort "någon som helst utredning" i ärendena.
Sportprofilen har enligt utredningen nekat till anklagelserna om dataintrång och sjukanmälde sig dagen före ett inbokat samtal som rörde misstankarna kring felaktig handläggning av ärendena. Sportprofilen kunde därför inte höras i anklagelserna gällande tjänstefel. Men internutredningen anser ändå att det kan konstateras att sportprofilen har fattat uppenbart felaktiga beslut och bedömer det som flera fall av tjänstefel.
Vidare omnämner utredningen att sportprofilen skulle ha tagit emot mutor, vilket framkom via ett anonymt tips till en enhetschef på Migrationsverket. Enligt tipsaren skulle sportprofilen ha mottagit flera hundra tusen kronor per beviljat tillstånd. Den interna utredningen hann heller aldrig behandla dessa anklagelser eftersom sportprofilen lämnade sin tjänst kort efter sin sjukanmälan.
Myndigheten är, enligt lag, skyldig att göra en åtalsanmälan i fall där offentlig tjänsteperson är skäligen misstänkt för att ha begått brott i sin anställning, som ger annan påföljd än böter. Detta gäller oavsett om arbetstagaren hunnit före arbetsgivaren och lämnat sin tjänst eller inte. I den interna utredningen framgår att mutbrotten, som tipsaren påstår har skett, ska ha inträffat vid ungefär samma tidpunkt som de felaktiga besluten fattades och att Migrationsverket anser att det är så pass anmärkningsvärt att misstanke om mutbrott bör tas med, utöver dataintrång och tjänstefel, när åtalsanmälan lämnas vidare till andra myndigheter.
I brottsbalken står att läsa att den som döms för dataintrång samt tjänstefel riskerar böter eller fängelse i upp till två år. Straffet för mutbrott är böter eller fängelse i högst två år. Vid brott som bedöms som grova går straffskalan upp till sex års fängelse.
Enligt obekräftade uppgifter har sportprofilen lämnat landet. Den senaste kontakten som tidningen hade med sportprofilen, skedde så sent som i mitten av februari. Enligt en förening där sportprofilen varit engagerad pausades personens uppdrag i början av februari.
Tidningen har sökt sportprofilen, som ej återkommit. I ett mejl till SVT skriver dock sportprofilen att beslut fattats i omkring 1 000 ärenden och att fel kan ha begåtts på grund av stress och press, men att inget skulle ha varit avsiktligt och att inga pengar tagits emot.