Laget kom före jaget för unga kanotister

I helgen fylldes Djulösjön av kanoter och kanotister. Drygt 100 ungdomar möttes i den svenska ungdomscupen – men också för att umgås och för att bli bättre lagspelare.

Här startade 16-åringarna i K2 på 1000 meter under lördagen. ”Långloppen är roliga att se på”, sa Karin Johansson.

Här startade 16-åringarna i K2 på 1000 meter under lördagen. ”Långloppen är roliga att se på”, sa Karin Johansson.

Foto:

Sport2018-08-19 21:00

Helgen inleddes med en föreläsning av K2-duon med både EM och VM-meriter, Sofia Paldanius och Josefin Nordlöf.

– De talade om vad som krävs för att bli bra på att paddla i besättning och vad man kan tänka på, berättar Karin Lagmyr från Katrineholms kanotklubb.

I och med att kanot-Sverige är förhållandevis litet, krävs det lite mer för att de yngre som satsar på kanoten ska få möjlighet att träna och tävla med och mot jämnåriga. Besättningsregattan i Katrineholm är en del i den satsningen.

– Fokus är på att delta här. Är man med nu i helgen, får man oavsett prestation 28 poäng i cupen, vilket motsvarar en individuell seger på någon sträcka. Det uppmuntrar till deltagande, samtidigt som vi kan mixa mellan de olika klubbarna så att man dels träffar och lära känna andra, men också får öva på att samarbeta med nya människor, berättar Karin Johansson från Huskvarna kanotklubb.

Besättningsregattan i Katrineholm är den femte deltävlingen av sju i cupen, där kanotisterna samlar poäng genom sina individuella placeringar på olika distanser.

När det var nu var besättningsregatta, fick deltagarna individuella poäng för sin medverkan, men lagen tävlade uppdelat i regioner, där Katrineholms KK körde tillsammans med Huskvarna, Jönköping, Nyköping och Bråviken.

Men gemenskapen är det viktigaste, enligt KKK:s Karin Lagmyr.

– Det är viktigt för både sporten och klubben, men framförallt för de unga. Att arrangera tävlingar med fokus på att också få umgås, främjar kontaktskapande, säger hon.

Kanotisterna Gustav Braxiö och Lukas Schollin-Borg håller med.

– Det är inte den viktigaste tävlingen på året, men det är väldigt roligt att umgås, paddla tillsammans och träna ihop.

Innan söndagens tävlingar hade deltagarna träna ihop men också fått en riktig samarbetsövning i K4-triathlonet som arrangerades på lördagseftermiddagen.

Då delades deltagarna upp i 16 olika besättningar, i blandade åldrar, från olika klubbar och med olika kön.

– Vi hade aldrig paddlat ihop innan, men kanot-Sverige är så litet att man vet vilka folk är. Men det var ett superroligt sätt att lära känna varandra på, sa Lukas Schollin-Borg.

– Det enda jag var rädd för var att få en paddel i huvudet, konstaterade Gustav Braxiö, som fick hoppa ur kanoten i farten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!