Totalt får idrottsföreningar i Sverige dela på 58,3 miljoner kronor från Svenska Spel. Nästan 1,3 miljoner av dem går till Sörmlandsklubbar och är öronmärkta för ungdomsidrotten.
Nyköpings BIS är den förening i länet som får mest pengar. Av de lokala klubbarna toppar Värmbols FC. Två fotbollsklubbar och det är också sporten som dominerar.
Men listan visar sig mer spännande än så. Katrineholms volleybollklubb är nämligen en av föreningarna som får ta del av pengarna. Trots att klubben gick i konkurs i september 2015.
I fjol fick KVK 1 881 kronor – i år skulle föreningen få 1 414 kronor. Men det ligger inget fusk eller brottsligt bakom utbetalningarna. Pengarna kommer från Svenska Spels så kallade Gräsroten. Det är bolagets kunder som bestämmer hur pengarna ska fördelas genom att välja upp till tre favoritföreningar varje gång man lämnar in sitt tips, lotto eller oddset.
I år har 16 spelare valt KVK.
– Vi köper listorna över alla föreningar från Riksidrottsförbundet. De har väl inte uppdaterats och det är därför klubben fortfarande finns som ett alternativ, säger Johan Söderkvist på Svenska Spel.
Trots att KVK är berättigat till bidraget betalades inga pengar ut förra året och årets pengar stoppas.
– När vi gjorde utbetalningen förra året visade det sig att klubbens bankgirokonto var inaktivt. Därmed studsade pengarna tillbaka till Svenska Spel. Nu känner vi till att klubben gått i konkurs och därmed stoppas årets utbetalning, säger Johan Söderkvist.
Maria Wallén, en av de sista entusiasterna i KVK och som sedan en vecka jobbar på Svenska volleybollförbundet, känner inte till bidraget.
– Visst, klubben är fortfarande registrerad hos förbundet, men den har varken styrelse eller verksamhet.
Anledningen till att KVK fortfarande finns registrerad hos Svenska volleybollförbundet beror på att det är föreningen själv som måste begära utträde och det gjordes inte i samband med konkursen.
– Men har man inte betalat avgiften till förbundet på tre år avförs man med automatik, så det är vad som kommer att ske vid årsskiftet, säger Maria Wallén.
Julita skyttegille får också pengar. För det finns ingen nedre gräns hur omfattande ungdomsverksamheten måste vara.
– Vi har en dipp just nu, men mellan två och fyra ungdomar, är med och skjuter luftgevär, säger föreningens kassör Stefan Karlsson som snart får en avi på 1 387 kronor att kvittera ut.