KMK är först i Sverige med egen räddningsbil

Katrineholms motorklubb vill höja nivån på sina bilsportsevenemang och minska belastningen på räddningstjänsten. Därför har man investerat i en egen räddningsbil, något de tror att de är först med i Sverige.

I det fullpackade utrymmet bak finns klipputrustning att såga upp bilplåt med, specialbår, brandsläckare och en hel del annat nyttigt.

I det fullpackade utrymmet bak finns klipputrustning att såga upp bilplåt med, specialbår, brandsläckare och en hel del annat nyttigt.

Foto:

Sport2017-07-04 07:30

Efter fem lyckade år med Slottssprinten, kompletterat med andra lyckade rally- och folkracetävlingar har KMK byggt upp en solid ekonomi. Men pengarna ska inte bara sitta på ett bankkonto och göra kassören Crister Nystrand glad. Nej, klubben har nu gjort en unik investering och köpt en egen räddningsbil som kan vara livsviktig när olyckan någon är framme.

‒Vi hörde att man kunde få pengar genom Riksidrottsförbundets satsning på Idrottslyftet. Vi sökte och fick hälften av summan beviljad, berättar Crister Nystrand.

Bilen är en VW Caddie av 2010 års modell som köptes in på auktion för 40000 kronor. Sedan har man lagt ner cirka 130000 kronor på utrustning. Totalt 170000 kronor som alltså Idrottslyftet betalade 85000 kronor av.

För pengarna har man fått en bil som utrustats med bland annat klipputrustning för 76000 kronor, en specialbår, tre brandsläckare, tigersåg, borrmaskin, hjärtstartare och medel som suger upp olja och vätska vid en olycka.

I klubben finns ambulansföraren Robert Björling och räddningstjänstens Leif Fredriksson som varit bidragande med sina yrkeskunskaper till vad som behövs i en bil av det här slaget. Vid de tio tävlingsdagarna KMK har varje år har man alltså en räddningsbil.

Men de andra 355 dagarna, ska den bara stå då?

‒Möjligheten finns att hyra ut bilen till andra motorklubbar eller föreningar som har ett evenemang på gång, säger Crister Nystrand

Bilen kan inte ersätta en ambulans eller en brandbil, men bilen och dess utbildade personal ska kunna vara snabbt på plats vid en olycka och kunna bidra med sitt kunnande. Man kan också då i ett tidigt skede avgöra om det behöver kallas ut ett räddningsfordon eller inte.

‒Har de drabbade klarat sig med bara ett brutet finger, då kan vi spara den utryckningskostnaden och framförallt kan då ambulansen vara på ett ställe där den behövs bättre, säger Leif Fredriksson.

Den ekonomiskt starka klubben har redan sett ut sin nästa investering, kanske till nästa års Slottssprinten, som det redan har satts ett datum till, den 14 juli.

‒Då kanske vi har en sekretariatsvagn, en åtta meter lång vagn där vi kan ha vårt sekretariat samlat på ett ställe. Det kanske kan kosta 100000 kronor, funderar Crister Nystrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!