Arvid Sundkvist har orienterat sedan han var sex år och i dag är han 38. Som ung, upp till junioråldern, tillhörde han utan tvekan de bästa i sin åldersklass. Sedan började de andra komma ikapp, samtidigt som Arvid Sundkvist aldrig blev direkt snabbare.
Men när det kommer till att läsa kartan och hitta lösningar på problem och vägval, då har han haft få övermän genom sin karriär.
Katrineholms orienteringsklubbs Torgny Jeppson slår kanske huvudet på spiken när han säger:
– Arvid var alltid otroligt tekniskt driven och missade sällan eller aldrig en kontroll. Men löpningen var inte i paritet med hans tekniska kunskaper, säger han.
När Arvid Sundkvist hör det, nickar han och håller med:
– När jag var ung gick det av sig självt, konditionen fanns där med automatik eftersom man for runt jämt på dagarna. Men när jag började orienteringsgymnasiet i Eksjö så började de ställa krav att jag skulle träna varje dag, och hårdare. Då fick jag lite småskador och efter det gick det inte så bra längre, berättar han.
Men det var aldrig aktuellt att någon gång sluta med orienteringen.
– Jag började när jag var sex år och senast på Femdagars inrättade de en 100-klass för en farbror som fyllt 100 år, det är ganska fantastiskt.
Just Femdagars är värt ett eget kapitel, där har han med några få undantag sprungit varje år i snart 30 år och det är lika roligt varje gång. Nya starter innebär nya minnen att ta med sig hem.
Vad är ditt roligaste minne från orienteringen?
– Det måste vara från 1990 när jag var tio år. Jag vann Femdagars och sedan vann jag även tredagars i Hällefors och dessutom en tredagarstävling i Tjeckien. När jag var 18 vann jag Svealandsmästerskapen, men sedan har det inte blivit så många segrar.
I dag har han ingen ledarroll i KOK, däremot har hans stora intresse för kartor följt honom privat. Han jobbar på Metria, en avknoppning till Lantmäteriet, med just kartor. Hans enda roll i KOK har därför en koppling till – just det, kartor.
– Jag ingår i kartkommittén, där jag, Roger Larsson och Per-Erik Karlenius försöker se till att hålla allting uppdaterat. Ny GPS-teknik har gjort det jobbet mycket lättare för oss.
– Nu kan man springa runt ett kalhygge med en särskild klocka och få allting inlagt på datorn. Där har sporten utvecklats oerhört, annars är det i stort sett samma grejer inom sporten som tidigare. Skorna ser i stort sett ut som förr – bara avsevärt dyrare...