KAIK öppnar för krigsflyktingar: "Vi tar inte betalt"

KAIK ställer ett rum till förfogande vid Ekbacken för flyktingar från det krigsdrabbade Ukraina – och tänker inte ta betalt för hyran.

Håkan Idström på en av sängarna i det rum som KAIK har gjort i ordning för att ta emot flyktingar från krigets Ukraina.

Håkan Idström på en av sängarna i det rum som KAIK har gjort i ordning för att ta emot flyktingar från krigets Ukraina.

Foto: Anders Göransson

Sport2022-03-15 18:53

Redan vid den stora flyktingvågen omkring 2015 ställde KAIK upp, när flera flyktingar, både ensamstående och familjer, fick bo på Ekbacken. Nu gör klubben det igen.

– Först var det vår tidigare tränare Henrik Pettersson som frågade om vi hade sängkläder som vi kunde skänka, berättar Håkan Idrström.

Det hade klubben, som samlade ihop handdukar och lakan i flera säckar som har skickats till Ukraina.

Nu välkomnas också de som flyr från det krigshärjade landet till det kombinerade vandrarhemmet och sporthotellet som klubben har drivit sedan slutet av 1980-talet. 

– Det var min sambo Maria Holsten som kom med idén att vi kan bidra också gen om att ta emot människor som är på flykt vid Ekbacken.

Där renoveras just nu flera av rummen. Ett av dem står redan klart att ta emot nödställda från Ukraina.

– Vi har iordningsställt ett rum som från början var tänkt att bli ett all- och tv-rum på övervåningen när vi är klara med upprustningen. Men det kan vänta. Nu står det färdigt att ta emot behövande från Ukraina, säger Håkan Idström.

Rummet är möblerat med två sängar, bord och ett par fåtöljer. Håkan trodde att de första gästerna skulle flytta in redan i söndags, när han fick veta att det stod en mamma med son i centrum.

– Vi var beredda att åka och hämta dem, men deras boende löstes tydligen på annat sätt.

KAIK bjuder på hyran för det rum som står klart och där ytterligare någon säng kan ställas in.

– Om kommunen vill placera fler krigsflyktingar hos oss så erbjuder vid självklart fler rum. Vi har ju 27 rum och totalt 46 bäddar att erbjuda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!