Historien om huset som aldrig byggdes

Ritningarna för 32-miljonersbygget var klara. Men spaden sattes aldrig i marken. Nu är pengarna till Idrottens hus borta ur budgeten.

Backavallen är en del av Katrineholms sportcentrum som växer och nu byggs en ny ishall. Men Idrottens hus som redan skulle ha stått klart har lyfts ut ur budgeten.

Backavallen är en del av Katrineholms sportcentrum som växer och nu byggs en ny ishall. Men Idrottens hus som redan skulle ha stått klart har lyfts ut ur budgeten.

Foto: Therése Jansson

Sport2020-05-21 12:00

– Det var en bra vision, säger KVBS sportchef Jonas Åkerström som var med och skissade på hur Idrottens hus på Backavallen skulle se ut.

Det skulle bli en servicebyggnad och omklädningsrum på bottenplan och kanslilokaler, cafeteria och samlingslokaler på andra våningen.

Idén var långt ifrån ny. Redan 2011 hade påbörjade sportcentrumchefen Ulf Jangentorp ett Idrottens hus i miniatyr, men det var bara Sörmlandsidrotten som hann flytta in.

Några år senare väcktes frågan igen och fick ordentlig fart när landskapsarkitekten Marie Oldfeldt presenterade sina skisser över ”Campus Backa” 2015. Ritningar på ett Idrottens hus togs fram och planen var att det skulle stått klart för två år sedan.

Kanske var beskedet mest efterlängtat av DFK Värmbol som ända sedan flytten till Backavallen från Värmbols IP och 2009 har efterlyst en klubblokal och cafeteria.

– Vid varje årsmöte står samma sak i vår verksamhetsberättelse; att vi jobbar för att lösa lokalfrågan. Vi har till och med erbjudit oss att bygga en DFK-lokal på ofri grund på Backavallen, som kan flyttas om den står i vägen för framtida planer, säger Elisabeth Skoog.

Men ingenting har hänt.

– Det är en never ending story. Det känns inte som en framkomlig väg att få till något och nu finns snart ingen som orkar lägga energi på frågan.

KSK har också efterlyst någonstans att ta vägen.

– Senast 2019 påtalade KSK Fotboll behovet tillsammans med DFK Värmbol och KSK Friidrott som har omkring 500 aktiva som tränar på Backavallen. Då pratar vi en samlingslokal som är prio 1, säger KSK:s ordförande Andreas Cervin.

Sörmlandsidrotten har genom Jonas Nilsson har varit med i processen under alla år.

– Det är klart att vi saknar en mötesplats i dag. Men jag är inte förvånad att diskussionen kring Idrottens hus har tystnat. Det är en mer komplex fråga än man kan ana, säger han.

– Det fanns olika bilder av vad ett Idrottens hus skulle bli. Min vision var ett kompetenscentrum, en plats med säg tre anställda spjutspetsar som skulle kunna serva föreningarna. Det kan gälla allt från samordning av arrangemang till dagliga rutiner och ekonomi, säger Jonas Nilsson.

Även Katrineholms idrottsalliansen drev frågan om funktionen som den viktigaste och menade att Backavallen kanske inte var den optimala platsen.

Kombinationen av alliansens konkurs och en överhettat byggbransch gjorde att snacket om ett Idrottens hus i Katrineholm sakta tynade bort. Innan det dog hade det krympt till ett hyresbidrag på en kvarts miljon kronor för kanslilokaler på Västgötagatan.

– I dag är Idrottens hus lagt på is och pengarna är borta ur budgeten, säger service- och tekniknämndens ordförande Anneli Hedberg (S).

Jonas Nilsson ger dock inte upp tanken på att kunna förverkliga idén.

– Men då måste idrottsföreningarna gå i takt. Det finns ett behov att vi pratar oss samman och jag kan se RF Sisu som motorn att få igång någon form av idrottsråd. Vi har börjat i små grupper, inom isidrotterna och fotbollen. 

Föreningarna som bedriver sin verksamhet på Backavallen fortsätter också att drömma. Framför allt om en servering och cafeteria.

– Vi hade ett förslag att bygga en i samband med nya ishallsbygget. Nu hoppas vi att det kanske kan bli en i den servicebyggnad som ska byggas nästa år, säger Andreas Cervin.

När det gäller föreningslokaler på Backavallen hänvisade kommunalrådet Göran Dahlström (S) tidigare i maj till att de kanske kan byggas i de nya bostadshus som ska uppföras där rinken finns i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!