När andra sitter hemma och äter påskgodis är paret Frostö ute och samlar checkpoints.
– Men Hittaut har väl blivit som en livsgrej. Det är roligt att motionera på ett sunt sätt, säger Helen Frostö.
Hittaut är en aktivitet där du med hjälp av antingen papperskarta eller en app ska hitta så kallade checkpoints (kallas även kontrollpunkter). Med fyra olika svårighetsgrader kan nästan vem som helst delta.
Hittaut blev populärt i samband med pandemin. I samma veva började Helen och Thomas Frostö alltmer regelbundet samla checkpoints. De berättar att de började semestra mer i Sverige och i samband med det också ägna sig åt Hittaut på fler ställen än bara Katrineholm.
Den 28 mars släppte Katrineholms Orienteringsklubb 130 nya checkpoints runt om Katrineholm. Paret Frostö var på hugget och lyckades ta alla 130 checkpoints på rekordsnabba tre dagar. De konstaterar att de aldrig förut har gått så långt under påskhelgen – nästan sex mil totalt. Men det gav dem också en välförtjänt förstaplats på Hittauts webbsida, för att de var de första att klara alla checkpoints. Nu har tidningen fått ta del av några av deras knep.
Åker ni bil mellan vissa checkpoints?
– Vi åker bil till och sedan går vi, säger Thomas Frostö och lägger till att de brukar åka till ett område och ta ett visst antal närliggande checkpoints och sedan åka vidare till ett annat område.
Springer ni eller går ni?
– Vi går, säger Thomas Frostö.
– Ibland småspringer vi, inflikar Helen Frostö.
Brukar ni planera hur ni ska ta alla checkpoints?
– Vi kollar ju oftast innan vi åker, säger Thomas Frostö och berättar att de delar in kontrollpunkterna i grupper för att kunna ta dem snabbare. De bestämmer också på förhand var de ska ställa bilen och försöker alltid hitta kryphål och genvägar.
Är det lättare och roligare att ta checkpoints tillsammans?
– Ja, det är det, säger båda instämmande, men lägger till att de ibland delar på sig för att det ska gå snabbare.
För att navigera i terrängen erbjuds både papperskarta och en digital karta. Paret Frostö berättar att de mest använder appen, men att de har med sig en papperskarta om det skulle behövas.
De nämner även vikten av att ha ett par ordentliga skor. De berättar att det på vissa ställen kan förekomma våtmark, vilket ibland kan göra det svårt att ta sig fram.
– Och då blir det lite att man får hoppa på tuvor och hitta grenar att gå på. Det är ett äventyr, berättar Helen Frostö.