Förhoppningarna var stora när Folkhälsomyndigheten och regeringen släppte restriktionerna tidigare i höstas. Förväntningar om att vändkorsen åter skulle snurra och läktarna fyllas till matcherna.
Det var en dröm och vision. Verkligheten ser annorlunda ut.
Till FBC:s allsvenska match kom 51 åskådare. I Värmbol är det bara de riktigt genuint intresserade som följer division 2-matcherna och i Vingåker finns det många stolar kvar att fylla under elitseriematcherna.
Kanske är det än mer anmärkningsvärt att inte KVBS lockat mer publik. Visst, det är inte seriepremiär förrän på lördag, men klubben har spelat flera viktiga matcher under hösten. Där kan man också tycka att nyfikenheten på den nya hallen, där det var publikstopp hela förra säsongen, borde vara en attraktionskraft.
– Jag hade hoppats och trott att det skulle vara mera sug, men just nu går alla siffror åt fel håll, säger KVBS sportchef Jonas Åkerström.
Hittills har inte klubben nått 448 åskådare vid ett enda tillfälle. Det var snittsiffran på de allsvenska matcherna 2019/20.
Ännu tuffare har VFC och FBC det. Ingen av klubbarna klarar ens att täcka domarkostnaderna med publikintäkterna.
– Vi har slående låga publiksiffror, säger VFC-ordföranden Anders Gölevik.
I år har VFC ett snitt på 110 åskådare. Det är skillnad mot klubbens första år i division 2. Då räckte inte Värmbols IP till och klubben flyttade hemmamatcherna till Backavallen med närmare fyrsiffriga publiksiffror.
– Kanske är det vårt utsatta tabelläge i botten som avspeglar sig i publiksiffran, säger Anders Gölevik.
Men att sätta likhetstecken mellan sportslig framgång och mycket publik är inte självklart. Det har FBC insett efter en överraskande stark start sportsligt i innebandyallsvenskan.
– Det är synd om tjejerna som inte får spela inför en större publik, säger FBC-tränaren Kent Olsson.
Han har värvat ett halvt lag med spelare utan lokal förankring för att få ett konkurrenskraftigt lag. Även de andra klubbarna har tvingats till värvningar utifrån.
I KVBS har Katrineholmsfostrade spelare som Niklas Eriksson, Robin Hellqvist och Victor Nilsson ersatts av Henrik Cervin (Falun), Ponus Magnusson (Östersund) och Gustav Mattsson (Stockholm).
– Det kan kanske ligga något i att igenkänningsfaktorn minskat. Familj, arbetskamrater och vänner till spelarna har inte samma anledning att gå på matcherna, säger Jonas Åkerström i KVBS.
Men det finns heller inget samarbete mellan klubbarna för att undvika matchkrockar. På lördag spelar KVBS, FBC och VFC alla hemmamatcher. Samtliga med starttid 14.00, 14.30 och 15.00. Det tvingar den allmänintresserade åskådaren att välja.
– Där tror jag inte att vi konkurrerar med de andra sporterna, säger Kent Olsson.
Det gör inte Kenneth Karlsson i Vingåkers VK heller. Lika lite som att det kostar 100 kronor att se en elitseriematch i Sporthallen.
– Jag är mera rädd för att en pandemieffekt är att publiken tappat intresse för att se idrott live. Men kanske är det så att många inte törs komma, vaccinationerna till trots.
Kenneth tror inte heller att direktsända matcher, såväl VVK:s som KVBS och FBC:s samtliga matcher kan numera streamas, påverkar antalet på läktaren mer än marginellt.
Alla klubbar har dock inte drabbats av fler tomma stolar nu än före pandemin. KIB:s senaste dammatch i division 2 lockade över 200 åskådare. 278 personer såg division 3-matchen mot Malmköping/Flen och även A-laget drar, trots en miserabel inledinng på serien. Lägg därtill att många matcherna spelas på lite udda tider, som fredagskvällar klockan 19.30.
– Jag hoppas att det inte bara beror på att vi har gratis inträde till alla matcher utan att man vill komma för att se bra idrott, säger ordföranden Tomas Larsson.
– Men att vi har lokala spelare i lag är en viktig faktor. Dessutom har vi jobbat mycket på att ha bra arrangemang, som erbjuder mer än bara matchen. Det gör att även om vi inte har ökat publiksiffrorna så har vi heller inte tappat, säger Tomas.