Riksidrottsförbundet har nyligen gjort en undersökning gällande antalet barn i åldrarna 7–20 som är aktiva i en idrottsförening. Bland de sörmländska kommunerna har Vingåker näst minst andel barn som är med i en förening.
– Det är oroväckande när man vet vikten av fysisk aktivitet hos barn och ungdomar och deras utveckling, säger Johan Mejman, ordförande i Vingåkers IF.
– Den mest oroande delen är vad barnen ägnar sig åt istället för fysiska aktiviteter. Skärmarna är en jättestor bov i det hela.
Vi träffar Johan tillsammans med VIF:s kassör Tommy Gustafsson och Elin Pettersson, upplevelsesamordnare vid Vingåkers kommun. De är också bekymrade över stillasittandet bland barn i kommunen.
– Vi såg detta redan 2018, då antalet sammankomster bland våra föreningar hade minskat med 13 procent på två år. Då ordnade vi en nätverksträff och pratade om vad föreningarna tyckte och vad detta kan bero på, berättar Elin.
Johan, Tommy och Elin tror att finns flera anledningar till att så få barn i Vingåker är aktiva i föreningslivet. Bland annat att föreningarna inte får tillräckligt bra förutsättningar att bedriva sina verksamheter.
– Det är svårt att få halltider just nu. Nästa år ska vi även vara en futsalförening, och då blir det ännu svårare att fördela tiderna då vi blir en vintersport också, säger Johan.
– Det är en konkurrenssituation om vad de väljer, men för att kunna välja någonting annat och röra på sig måste man kunna erbjudas bra möjligheter. Finns det inga alternativ blir man stillasittande, säger Tommy.
De ser även att engagemanget i idrottsrörelsen är för litet. Elin säger att kommunen och Sörmlandsidrotten hade en ungdomsledarutbildning i höstas, men fick inte tag på en enda ny ledare.
Varför är det svårt att få föräldrar engagerade i barnens idrotter?
– För det första vet de redan från början att de är få i antal och ska göra allting. De vet också att det är förenat med kostnader, för de ska köra till matcher och kanske ta semesterdagar för cuper, så det är svårt att värva folk, säger Tommy.
Det är inte bara i VIF som problemet finns med att hitta ledare. Niklas Ericsson är ordförande i Båsenberga Slalomklubb, och önskar att fler föräldrar hade möjlighet att hjälpa till mer i verksamheten.
– I grund och botten tror jag att vi måste ändra vårt sätt att se på våra barn. Engagerar vi oss i våra barn tillräckligt idag?
Niklas tror att fler engagerade föräldrar skulle leda till att fler barn får upp ögonen för Vingåkers sportutbud.
– I Båsenberga SLK ser vi att de föräldrar som är engagerade lockar med sig sina barns kompisar och deras föräldrar. Det blir som en dominoeffekt där mer ger ännu mer.
Men för att få barn att bli aktiva i föreningslivet räcker det inte med föräldrars närvaro menar Niklas. Han tycker att barn borde få testa på olika idrotter i en tidig ålder, speciellt i skolan.
– Då är nyfikenhet som störst och man vill testa på olika saker. För att ändra det mönster vi har idag räcker det egentligen inte med att börja i skolan utan det måste börja redan på förskolan.
Ett exempel på saker man kan göra i skolan är friluftsdagar. Båsenberga SLK har sedan några år tillbaka, tillsammans med Svenska Skidförbundet anordnat friluftsdagen "Alla på snö".
– De här friluftsdagarna är jätteviktiga att få till för att idrottsrörelsen ska kunna nå ut i skolorna, säger Niklas.