Tuva: "Alla är värda stipendiet"
Tuva-Axeline Pettersson är karatetjejen som tog sig från hjärtproblem till riksidrottsgymnasiet i Stockholm. Nu kan hon bli den tredje från Wado KK att få stipendiet.
– För mig är jag blev jätteglad när jag hörde att föreningen nominerat mig. Den är en vinst i sig eftersom att det inte alltid har varit så lätt inom idrotten för mig men jag har vägrat ge upp mina drömmar så därför känns det så stort att man tror på mig som idrottare, berättar Tuva-Axeline Pettersson, som i våras kunde genomföra sitt andra SM efter att under fjolåret blivit diagnostiserad med hjärtarytmi och sedan friskförklarad.
Vad skulle du göra med de 10.000 kronorna om du fick stipendiet?
– Jag skulle investera dem i min fortsatta utveckling inom sporten, bland annat till flytten hemifrån i höst.
Vad vet du om de andra nominerade?
– Även om jag inte har så stor koll på deras idrottsresor har jag hört att även dem är riktigt duktiga unga idrottare och vi alla har väldigt olika historier bakom oss. Jag tror det blir jämnt och jag tycker att alla nominerade är värda stipendiet.
Tilde: "Det låter väl kul"
37 gånger tidigare har Katrineholms kommuns idrottsstipendium ut. Tilde Wennergren kan bli den första konståkaren att få det.
– Jag hörde att jag är nominerad och det låter väl kul, säger Tilde Wennergren.
Hon är 13 år, går i årskurs 6 på Sandbäcksskolan, och har redan hunnit prova flera sporter. Hon spelade fotboll i KAIK och var med i gymnastik. För fem år sedan började hon med konståkning.
– Jag har alltid tyckt om att åka skridskor. Det bästa med konståkningen är att man får testa mycket nytt, förklarar Backaåkaren valet av sport.
I dag tar konståkningen nästan all tid, så det är inte så ofta hon hinner till Jättorp för att spela golf.
I de lägre klasserna var hon ofta en vinnare, men med åren har svårighetsgraden höjts och målet inför den kommande säsongen är att klara testerna för att bli A-åkare, nivån under elitklass.
– Jag tror att jag blivit nominerad för att jag utvecklats ganska mycket de senaste åren.
Elliot har hittat sin favoritsport
Elliot Norlander är en 16-årig cyklist i CK Ceres som tände på det här med MTB-cykel för tre år sedan och nu börjar han tampas med de allra bästa i sin åldersklass. senast kom han tvåa i Lidingöloppet.
Elliot började cykla i CK Ceres för sex år sedan, men det var för tre år sedan han började satsa på allvar och ju mer han tränade ju bättre gick det. Därför fick han lägga av med bandyn, nu är det bara MTB som gäller.
– Men jag skulle gärna vilja prova på cykelcross, den grenen som Jenny Rissveds tog OS-guld, men landsvägscyklingen har jag faktiskt aldrig gjort, säger han.
Cykel är en sport där man inte har tränare på andra sätt som i många andra idrotter, men det har klöst sig bra ändå för honom.
– Henrik Sparr brukar hjälpa mig med tips och råd hur jag ska bete mig. Han har varit väldigt schyst mot mig och är en stor inspirationskälla, säger Elliot.
MTB är en ganska dyr sport där cyklarna kan kosta upp till 150 000 kronor, men det är inte bara det som är dyrt.
– Tävlingarna kostar ungefär 1 000 kronor i anmälningsavgift och sen tillkommer resan och allt annat runtomkring.
Så 10 000 i stipendium skulle säkert sitta fint?
– Ja, det vore fantastiskt.
Känner du till någon av de andra tre nominerade?
– Maxine Olsson och jag har jobbat ihop en sommar, men de andra två vet jag inte vilka de är.
"Det här var inget jag hade förväntat mig"
Maxine Olsson, 19 år, kombinerar två väldigt skilda idrotter, gymnastik och styrkelyft, men hon gör det med ackuratess och har plockat hem ett SM-guld och NM-brons i truppgymnastik med Örebro och i styrkelyft har det blivit 2 USM-guld.
Grattis till nomineringen!
– Tack så mycket, det var inget jag hade förväntat mig.
Vad vet du om de övriga tre kandidaterna Elliot Norlander cykel, Tilde Wennergren, konståkning, Tuva Axeline Pettersson, karate?
– Elliot tror jag att jag känner igen, jag tror att vi har jobbat ihop, men de andra två vet jag ingenting om.
Tävlar du för GKKG eller Örebro?
– Jag tävlar för Örebro eftersom GKKG i Katrineholm inte hade tillräckligt många äldre för att få ihop ett lag. Därför pendlar jag till Örebro och tränar fyra gånger i veckan.
Går det fortfarande bra att kombinera gymnastik och styrkelyft?
– Det går jättebra. Just nu är det fokus på gymnastiken med sikte på SM-veckan i Helsingborg första veckan i juli.
Har du någon chans att få stipendiet tror du?
– Ja, jag hoppas det.
Om du vinner 10 000 kronor vad gör du då?
– En hel del av pengarna lär gå åt till att betala resorna hit till Örebro.