Årets vinnare är en friidrottare

Det är snart dags att sammanfatta ännu ett fantastiskt idrottsår. I dag utses vinnaren av Bragdguldet.

Svarade Angelica Bengtsson för årets bragd efter stavbrottet i Doha-VM?

Svarade Angelica Bengtsson för årets bragd efter stavbrottet i Doha-VM?

Foto: David J. Phillip

Sport2019-12-03 05:01

Fotbollen tjuvstartade och i dag presenteras vinnaren av Svenska Dagbladets bragdguld. Och den vanliga frågan kommer förstås att diskuteras flitigt – vad är egentligen en bragd?

Var det Gropptorpsfostrade landslagsmålvakten Hedvig Lindahls straffräddning i VM? Ja, oavsett om det handlade om en turlig chansning åt rätt håll eller om hon var påläst om straffskytten och visste var bollen skulle komma var det tveklöst en bragd. Så är det någon som ska prisas är det Hedvig, inte hela laget, bronset till trots.

Skidåkarna är alltid aktuella i bragdguldsdiskussionerna. Det här året är inget undantag efter Seefeld-VM. Vi har blivit bortskämda med många medaljer, så där måste det lilla extra till. Som damernas stafettseger när de snuvade Norge på guldet efter Stina Nilssons taktikkörning på sista sträckan. Hon tog ju också ett individuellt sprintguld och silver i sprintstafett. Är det Stina eller guldlaget som är mest intressant för bragdjuryn?

Det finns fler högaktuella tjejer. Angelica Bengtsson är en. Visserligen blev det ”bara” en sjätteplats i Doha-VM. Men minns hur det gick till och chocken då staven bröts vid upphoppet. Bara att hitta en ny stav var en bragd i sig, som inte blev mindre än att hon lyckades samla sig och prestera ett nytt svenskt rekord minuterna senare.

Bragdjuryn kan förstås heller inte blunda för Tove Alexanderssons säsong. 27-åringen tog storslam med tre guld på VM, tog hem totalsegern i världscupen efter åtta segrar av nio möjliga. Som om inte det räcker vann hon två guld och tog två silver i VM i skidorientering. Hon borde ha en given röst - genom Annichen Kringstad som är den enda orienteraren som hittills fått bragdguldet och nu sitter i juryn.

Hanna Öbergs namn diskuteras förstår också. Hon fick medaljen i fjol efter OS-guldet 2018, som följdes upp med ett VM-guld i år. Däremot är inte Sarah Sjöström aktuell, trots fem individuella VM-medaljer är simmaren diskvalificerad efter att  ha fått medaljen två gånger.

Den här gången tror jag dock att den kvinnliga dominansen senaste 20 åren av vinnare bryts. Efter att bara åtta kvinnor fått priset under hela 1900-talet sedan den första utdelningen 1925 har damerna vunnit tolv gånger på 2000-talet.

Pingisspelaren Mattias Falck uppfyller alla kriterier som krävs för att vinna Bragdguldet och skulle vara en värdig mottagare efter sitt sensationella VM-silver. Det gav eko där och då men hur många minns den prestationen i dag?

Nej, jag tror det blir en friidrottare som får årets bragdguld. Men det blir inte stavhopparen Armand Duplantis, även om hans duell med Sam Kendricks var en av VM:s verkliga höjdpunkter i dubbel betydelse. Nu blev det ett silver för svensken och i konkurrensen hade det nog trots allt behövts ett guld.

Därför heter årets vinnare, som presenteras klockan 13, Daniel Ståhl. Utöver VM-guldet efter finalens fem längsta kast slungade han tidigare under säsongen iväg diskusen 71,58 meter. Det längsta kastet i världen på 13 år. Lägg till att friidrotten är stor och Ståhl – utsedd till årets svenska friidrottare i förra veckan – en av de mest populära atleterna. Det är ett skäl till att det blir svårt att undvika honom. Det finns ett till. Visst, det är ett OS nästa år, samtidigt slängs diskusen  ut från Diamond League.  

Sånt borde inte juryn ta minsta hänsyn till, men under överläggningarna i det slutna rummet är jag övertygad om att det finns med i vågskålen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!