Riktigt trångt blev det aldrig vid skjutbanan i Vik där Vingåkers OK arrangerade sin traditionella tvåmanna-stafett. 66 lag är ju en bit från rekordåren med 180 startande lag. Ändå lockade tävlingen långväga löpare, från Malung kom fyra lag med bland annat Erik Rost, som för bara några veckor sedan utökade sin medaljsamling i skidorientering med ett EM-guld. Sedan tidigare har han också ett VM-guld.
Där fanns också Hällen-löparna Peter Öberg och Jonas Engström som vann tävlingen för två år sedan. Den gången, vid Stalls Backe i utkanten av Katrineholm, vann deras fruar Johanna Öberg och Johanna Engström dessutom damklassen. Den här gången vann Petter Eriksson/Emil Andersson från Ärla, sex sekunder före klubbkompisarna Robbin Kantarp/Karl Walheim, som i sin tur var elva sekunder före Malungs Erik Rost/Thomas Carlsson. Damsegrare blev Lovisa Persson/Rebecka Nylin, OK Tisaren, sex xsekunder före Johanna Engström/Johanna Öberg.
Alla hade de förstås höga förväntningar på årets tävling, medan andra såg det som ett tillfälle till bra träning i den kalla aprilnatten, och springa på kartan – Ödesängkarten – som Kenneth Karlsson var med och ritade en del av redan 1979.
‒Jo, jag har faktiskt varit orienterare en gång, sa ordföranden i Vingåkers OK som den här kvällen var speaker.
Sedan 1979 har förstås kartan reviderats och årets utgåva har uppdaterats med en ny del kring motorområdet Trollåsen av Stig Gerdtman.
‒Den blev klar så sent som för två veckor sedan, säger Kenneth Karlsson.
I speakervagnen hade han hjälp av Kalle Larsson från medarrangören Ärla i sekretariatet.
‒Man kan inte ana hur mycket teknik som krävs även för en sådan här mindre tävling, säger Kenneth Karlsson och plockat fram en liten ask.
Den visar sig innehålla en dator, inte mer än decimetern stor.
‒Vi har fyra sådana här utplacerade i skogen som skickar information till en server i Halmstad. Därifrån skickas den sedan vidare hit så att jag kan tanka ned dem i VOK:s datorer och var uppdaterad med var varje löpare befinner sig utmed banan, fortsätter Kenneth Karlsson.
Tävlingsledaren Hans Ragvald delade ut nummerlappar till deltagarna och det var förstås många bekanta ansikten som dök upp, bland annat flera VOK:are i förskingringen.
‒Jag tävlade för klubben fram till 1996 innan jag flyttade till Skarpnäck. Men jag har aldrig tidigare sprungit Svartnatta så det var tänkt att bli premiär i år, säger Margareta Berg.
En förkylning satte stopp för de planerna, så 15-åriga dottern Karolina Berg springa ensam.
Tomas Hallmén däremot har sprungit Svartnatta många gånger. 1994 var han närmast segern.
‒Då ledde jag ända in på upploppet, men blev omsprungen de sista metrarna, säger Tomas Hallmén.
I dag är han lärare på orienteringsgymnasiet, Allégymnasiet i Hallsberg, och blev tvåa igen, nu tillsammans med Dan Larsson i den öppna klassen efter en tävling i förhållandevis bra terräng, även om det fortfarande låg en del snö kvar på sina håll.
‒Men här är ju ingenting mot hemma i Sala. När jag skulle ut och träna i veckan sjönk jag ned till knäna på sina håll, sa Sten-Åke Holmberg från Sala som – trots att han orienterat sedan 1960-talet – nu gjorde sin första start i Svartnatta och bildade lag med Gunnar Munktelius från Surahammar.
‒ Jag gillar stafetterna och nattävlingarna så det här är ju en perfekt kombo, sa han timmen före start.
Och när mörkret föll, precis som temperaturen, gick starten och löparna i herrklassen hade en sträcka på åtta kilometer att avverka. Dambanan och öppna klassens banor var strax under fem kilometer. Vid 23-tiden räknade Hans Ragvald med att vinnarna skulle vara i mål – medan de sista lagen skulle kom in kring midnatt.