En konst att tillverka konstsnö

Med datorer som tar hänsyn till ett flertal parametrar och kommunicerar med varandra flera gånger varje sekund kan BSLK styra tekniken för att få den snö man vill ha.

Med teknikens hjälp kan Tommy Bengtsson sitta kvar i klubbstugan och samtidigt övervaka att allt fungerar som det ska i pumphuset.

Med teknikens hjälp kan Tommy Bengtsson sitta kvar i klubbstugan och samtidigt övervaka att allt fungerar som det ska i pumphuset.

Foto: Anders Göransson

Alpint2022-12-08 10:04

Det finns nio klasser av kvalitet på konstsnö.

– Ett är den bästa. Men också den dyraste, säger Niklas Ericsson.

I Båsenberga har man valt klass 6. Det är en nivå som gör att backen blir åkbar åtminstone 60 dagar och vid bra väder ännu längre.

Hälften av klubbens 20 snökanoner sköts fortfarande manuellt, medan hälften av de så kallade lansarna mellan topp och dal är kopplade till nätverket.

– De mäter lufttemperaturen, lufttrycket, vattentemperaturen, vattentrycket, luftfuktigheten och tryckluftstemperaturen. Resultaten registreras, flera gånger per sekund, och ser till att den blandning som pumpas ut ur kanonerna håller den kvalité vi vill, Om så bara en faktor visar fel värde stänger kanonerna av sig själva, säger Niklas.

Med kameror i backen och pumphus kan allt övervakas med telefoner och datorer.

Men det finns så många fler faktorer att ta hänsyn till. Innan det ens är möjligt att trycka på startknappen till snökanonerna ska allt gräs i backen klippas, då krävs det mindre mängd snö för att täcka marken.

– Förra året gjordes en del sprängningar så i höst att vi även fått plocka bort ganska mycket sten, säger Tommy Bengtsson.

Därefter måste vindarna var rätt och termometern visa minusgrader, med en prognos för kyla flera dagar framåt.

– Får vi ostliga vindar är det kört. Då är luftfuktigheten för hög. För oss är nordvästlig vind det bästa, säger Niklas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!