Liften blev lyftet för BSLK: "Har dubblat kapaciteten"

Fler ungdomar i träningar på många år och en ny lift som dubblerat kapaciteten. Det är drag kring Båsenberga slalomklubb.

Niklas Ericsson har ett finger med i det mesta som händer i Båsenberga SLK - och gläds över den nya liften och ungdomsverksamheten som växer.

Niklas Ericsson har ett finger med i det mesta som händer i Båsenberga SLK - och gläds över den nya liften och ungdomsverksamheten som växer.

Foto: Jimmy Persson

Alpint2022-02-03 08:07

Niklas Ericsson har ett finger med i det mesta som händer klubben. Han knappar bort telefonsamtalen med ett sms "kan jag ringa om en stund?" När han ringer tillbaka ursäktar han sig med att han står i backen där han håller i kvällens ungdomsträning. 

Det är också Niklas som sytt ihop alla trådar i sexmiljonersprojektet med att det nu finns en ny ankarlift, som ersätter den tidigare knappliften, i backen utanför Vingåker.

Men han är noga med att betona att han inte är ensam. Han gläds åt att flera tidigare åkare återvänt till klubben, nu med sina egna barn, och blivit ledare. Samtidigt kan han inte nog uppskatta allt engagemang som gjorde att den nya liften inte stannade vid en dröm utan kunde förverkligas.

undefined
Niklas Ericsson har ett finger med i det mesta som händer i Båsenberga SLK - och gläds över den nya liften och ungdomsverksamheten som växer.

– Vi lyckades sälja nästan en tredjedel av liftens 350 meter till privatpersoner och företag. Det var över all förväntan, säger Niklas.

Trots att klubben gjort så många och så stora investeringar i backen ser han den nya liften som det bästa som har hänt i klubben.

– Den har fördubblat kapaciteten och halverat köerna.

När verksamheten stod på topp fanns 100-talet barn och ungdomar. I dag är det omkring 50.

– Vi lider fortfarande av pandemin. Det är många, framför allt ungdomar från 16-årsåldern och uppåt, som inte kommit tillbaka. Men vi ökar jämfört med de senaste säsongerna.

undefined
Snötillgången är så bra i Båsenberga att klubben räknar med att kunna hålla backen öppen under hela februari och mars.

Niklas tror att en förklaring kan vara att nivån tar ett rejält kliv upp i den åldern, inte minst de långa resorna till tävlingarna. Flera åkare från klubben har gått vidare till skidgymnasium, men BSLK har aldrig haft för avsikt att bli en elitklubb. I stället är ambitionen att ge många tillgång till backen och möjligheten att åka.

– Därför är det så roligt att Friluftsfrämjandet i Örebro vill komma till oss och köra skidskola. När vi är mera fokuserade på att träna port blir det här en introduktion i utförsåkning, från 5-åringar till vuxna, säger Niklas.

Första tillfället blir 12–13 februari.

– Vi börjar där och hoppas att det ska bli ett samarbete som fortsätter, säger Niklas och är noga med att påpeka att backen även då kommer att vara öppen för alla. 

undefined
Båsenbergaåkaren Tyra Ericsson var snabbast av alla startande när klubben arrangerade FB-cupen i hemmabacken.

Nyligen arrangerade BSLK en deltävling i FB-cupen. Den enda tävlingen, utöver klubbmästerskapet, i Båsenbergabacken i vinter. Av klubbens 30-tal tävlingsåkare var det flera som levererade. I H9-10 blev det dubbelt BSLK på pallen genom Gunnar Anderssons seger och Zack Hanssons tredjeplats.

Det blev hemmaseger även i H11-12 genom Kevin Lindström, som vann före klubbkompisen Wilmer Andersso. På tjejsidan kom Maja Corneliusson på en andra plats i klassen D 11-12.

Men den lokala åkare som stack ut mest var Tyra Ericsson som vann D13-14 med den bästa totaltiden av alla startande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!