Båsenbergas åkare tvingas träna i fjällen

Den varma vintern har gjort att ungdomarna i Båsenberga Slalomklubb fått träna på annan ort.

Den här vintern har det inte varit några tävlingar eller träningar på hemmaplan för Båsenberga Slalomklubb. Arkivbild.

Den här vintern har det inte varit några tävlingar eller träningar på hemmaplan för Båsenberga Slalomklubb. Arkivbild.

Foto: Henrik Norling

Alpint2020-02-06 09:00

Tidigare denna vecka beslutade Båsenberga SKL att inte öppna skidbacken denna säsong på grund av snöbrist, vilket är första gången sedan 2008. Den varma vintern har utan tvekan påverkat skidsäsongen för klubbens åkare. 

– Det blir ju inte alls lika mycket åkning nu som en under en vanlig säsong, men det absolut tråkigaste är att man inte rekryterar några nya åkare sån här vinter, säger Niklas Ericsson, ordförande i föreningen. 

Problemen med att rekrytera nya medlemmar fanns även förra gången klubben tvingades hålla backen stängd.

– Vi såg 2008 att vi tappade medlemmar säsongen efter. Sedan var vintern 2012 väldigt snörik och då ökade antalet medlemmar säsongen efter. Natursnön är ju en av våra viktigaste marknadsföringskanaler.

Denna vinter har Båsenbergas medlemmar fått åka norrut för att träna och tävla. Föreningen har bland annat åkt till Sälen och Vemdalen under helgerna och har oftast åkt tillsammans med andra slalomklubbar från samma distrikt. 

– Tanken har varit att vi ska kombinera tävling och träning. När vi har åkt iväg har vi klämt vi in både träning och tävling under samma helg, så man får åka så mycket skidor som möjligt.

Under vardagarna har föreningen valt att fokusera mer på teori vid träningarna. Vecka sex kommer de att ha två pass med temat kost. 

– Första gången är det ren teori och andra gången ska åkarna göra sina egna mellanmål. Det här med kost är lika viktigt som att träna, då du måste äta rätt alla dagar i veckan för att kunna prestera. 

Karta: Båsenberga slalomklubb
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!