Med projektet Camp Backa – ett tryggare Backavallen – vill flera av Katrineholms idrottsföreningar, med DFK Katrineholm i täten, skapa en meningsfull och trygg mötesplats för Katrineholms unga på fredags- och lördagskvällar. Kommunen har gett ett stöd på 250 000 kronor till projektet som drar igång nästa fredag, den 17 maj, och pågår i 16 veckor.
– Vi vet att ungdomar hänger på Backavallen och vid Duveholmshallen på kvällarna. Det är inte alltid en trygg miljö, det finns inga vuxna på plats och inget speciellt att göra, säger Maria Andersson från DFK Katrineholm, som är projektledare för Camp Backa, och säger att det förekommit skadegörelse.
Fröet till Camp Backa såddes av KVBS men föreningen hade svårt att göra verklighet av det. Då tog DFK Katrineholm på sig att göra en projektplan och söka pengar. Camp Backa blir nu ett samarbete mellan DFK, KVBS, KSK fotboll och Kif.
– Det finns fler föreningar som har visat intresse men de har inte kunnat ordna tillräckligt med ledare, säger Maria Andersson som även är tränare i DFK och föreningens trygghetsansvariga.
Gällande aktiviteterna på Camp Backa så kommer det att kretsa mycket kring fotboll, men tanken är att det är ungdomarnas idéer som ska få styra. Det kan vara allt från straffläggningstävling till spontana fotbollsturneringar. Kif har frågat kommunen om det går att få ner flyttbara basketkorgar till Backavallen. Från projektet sida har man också frågat service- och teknikförvaltningen om det går att få fler bänkar och bord till Backavallen.
– Vi tänker oss en stor fritidsgård fast utomhus, en mötesplats där man kan hänga med kompisar och vuxna, säger Maria Andersson och berättar att en kioskvagn med tillhörande grill kommer att vara öppen under kvällarna där det ska gå att köpa mat och dricka.
– Det ska gå att handla till subventionerade priser. Men man behöver inte delta i några aktiviteter, det går lika bra att bara komma hit och hänga, säger Andersson. Hon säger även att det är viktigt att tjejer får utrymme och aktiviteter som passar. Grundidén till Camp Backa kommer från det lyckade projektet med nattfotboll, ett projekt som dock tar uppehåll över sommaren. Då tar Camp Backa vid och erbjuder aktiviteter.
Det går åt en hel del funktionärer för att genomföra projektet, dels aktivitetsledare på planerna med även trygghetsledare som kan reagera om något inte skulle kännas bra. Alla ledare får ett arvode och det är den stora kostnaden för hela projektet. De ledare som redan finns inom nattfotbollen har anmält sig och vill vara med även under sommaren, enligt Maria Andersson.
Polisen, socialförvaltningens ungdomsfältare och kommunens trygghetsvärdar kommer att involveras i Camp Backa. Bland annat ska en säkerhets- och riskbedömning göras och ledarna ska utbildas så man vet var man ska vända sig om något händer eller känns otryggt.
– Vi tar hjälp av alla de fantastiska resurser som finns lokalt, säger Maria Andersson.
Hur ska ni nå ut till ungdomarna och få dem att komma till Backavallen?
– Vi tänker att vi ska gå ut med information på Järvenskolan, Duveholmsgymnasiet, Lindengymnasiet och på KTC. Vi ska även använda våra föreningarnas sociala kanaler och marknadsföra oss på Perrongen, säger Maria Andersson som ser fram mot att få starta nästa fredag.
– Vi får känna oss fram och utveckla projektet lite vartefter. Kanske blir det ännu fler aktiviteter, det får vi se.