Katrineholmarens senaste tillskott är hans pokal från drygt två veckor sedan då han vann Mälarcupen. En stor brottningsturnering i Västerås med deltagare från nio olika länder, den största Jahangir Mandekov själv varit på. Där blev han segrare i sin viktklass, 39 kilo i grekisk-romersk stil. I efterhand tyckte Jahangir att det var en rolig tävling.

– Det var kul. Man träffar olika människor från andra länder, säger han.

Men det var absolut ingen självklarhet att det skulle gå så pass bra för honom innan tävlingen drog igång.

Artikelbild

| Efter endast två års brottande har Jhangir en rejäl uppsättning priser.

– Jag var nervös, jag tänkte att det skulle gå dåligt.

Varför han till slut vann vet Jahangir inte riktigt, men han vet att han kämpade väldigt hårt för vinsten.

Jahangir började med brottning för två år sedan efter att hans pappa frågat honom om han ville börja. Utan att ha testat någon gång innan och utan någon egentlig kunskap om vad det var sa Jahangir ja till det.

– Det var konstigt, jag kunde inte brottas, säger Jahangir om hur han upplevde sitt första brottningspass.

Artikelbild

| Jhangir med ezidernas flagga samt pokalen från Mälarcupen.

Men han tyckte att det var tillräckligt kul för att fortsätta och har sedan dess lärt sig hur det fungerar och mer därtill. Nu tränar han tre gånger i veckan i Flens Brottningsklubb då det inte finns någon brottningsklubb i Katrineholm.

Tycker du att det är tråkigt att behöva åka till Flen för att träna?

– Nej, svarar Jahangir och får sin familj att skratta.

– Nej han bryr sig inte om det, säger hans äldre syster Mariam med ett skratt.

Familjen Mandekov är ezider, en etnisk minoritet med ursprung från Mesopotamienområdet, omkring norra Irak. Familjen flyttade till Sverige år 2004 från Ryssland. Mariam berättar att deras pappa själv brottades när han var yngre och att han sedan har fått Jahangir och hans äldre bror Jako att brottas.

– Vårt folk brukar ofta engagera sig mycket i brottning och andra sporter som kräver mycket styrka. Jag tror att det är en vana. I Sverige vill man spela fotboll, för oss är det brottning, boxning och sådana sporter, förklarar Mariam.

Kanske är det den vanan eller det faktum att Jahangir har vunnit en hel del tävlingar sedan starten som ligger bakom hans starka självkänsla. När jag frågar honom om hur han ser på framtiden och om hans mål är han kort och koncis:

– Som mästare.

Vilken typ av mästare?

– Världsmästare.