Trollens nya taktik: Hota motståndarnas föräldrar

Inför fars dag fick Mina Dennerts pappa ett brev på posten. Kuvertet innehöll en patronhylsa.

‒Han är 80 år gammal och det enda han gjort är att vara min pappa, säger Mina Dennert.

Eskilstuna-Kuriren kan idag visa hur den kända trollfabriken Granskning Sverige gått från telefontrakasserier till hot och lanserat sajten Gangrape Sweden.

24 november 2017 09:00

Det var i februari som Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs tidning avslöjade Granskning Sveriges egen trollfabrik. Då bestod den av en handfull aktivister som hetsade fram näthat med hjälp av smyginspelade och sönderklippta intervjuer. I dag är trollfabriken ett aktiebolag med ett okänt antal medhjälpare, som fortsätter att producera och sprida näthat i nya former.

Läs mer:Polisanmälde hatsajt – utsattes för misstänkt IT-attack.

Mina Dennert tror att det är rätt att lyfta fram de organiserade näthatarnas metoder i ljuset. Dels för att folk får upp ögonen för vad näthatet leder till och dels för att det blir lättare att värja sig för den som blir utsatt.

‒Jag förstår nu vad de sysslade med när de hela tiden kallade oss för terrorister och råttor gång på gång. För det här satte sig ju hos folk och det får man ändå ge dem. De vet hur man gör när man startar ett drev mot en enskild person som inte kan försvara sig, säger Mina Dennert.

Trollfabriken Granskning Sverige

Februari 2017. Eskilstuna-Kuriren avslöjar hur Granskning Sverige erbjuder anonyma ringare betalning för att producera näthat i trollfabrikens researchportal. Granskning Sveriges domänadress på nätet ägs då av den främlingsfientliga tidningen Fria Tider.

3 Mars 2017. Granskning Sveriges huvudadministratör Fabian Fjälling röjer sin egen identitet av misstag. Kort därefter omvandlas Granskning Sverige till ett aktiebolag med Fabian Fjälling som företrädare.

4 september. De koordinerade nätattackerna mot Jag är här-medlemmarna inleds från Granskning Sverige och Gangrape Sweden.

8 september. Granskning Sveriges facebooksida stängs ner. En tid senare blockeras även trollfabrikens hemsida av webbhotellet den legat på.

6 december. Gangrape Sweden stängs ner när Eskilstuna-Kuriren börjar ställa frågor om sajtens samarbete med Granskning Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa