Den politiska majoriteten i Katrineholm vill att hela kommunen undantas från Ebo, den lag som gör det möjligt för asylsökande att ordna eget boende och samtidigt behålla sin ersättning.
Att göra sådana undantag har blivit möjligt genom en ny lag och gäller för 32 kommuner där det bedöms finnas områden som är särskilt socialt utsatta – däribland Katrineholms kommun.
Här anser majoriteten dock att hela kommunen, alltså inte bara vissa särskilda områden, ska undantas från Ebo. Ett sådant undantag gör det inte förbjudet för asylsökande att bosätta sig här. Däremot kan den asylsökande då mista sin dagersättning.
Som tidningen har berättat, har förslaget om att undanta hela kommunen varit upp på kommunstyrelsens bord. Frågan är kontroversiell. I kommunstyrelsen ansåg företrädare för C, V, och MP att det är fel att undanta hela kommunen. Även Jesper Ek, som då företrädde Liberalerna, gick emot majoriteten. För detta har han fått utstå kritik från sitt dåvarande parti, kritik som gjorde att han beslutade sig för att lämna Liberalerna.
Beslutet om Ebo-undantaget ska slutgiltigt klubbas av kommunfullmäktige. Inför det beslutet har länsstyrelsen nu kommit med sitt yttrande. Och den ger oppositionspolitikerna rätt.
Enligt länsstyrelsen bör inte hela kommunen undantas från Ebo. Länsstyrelsen anser tvärtom att idén med lagen är att undanta vissa, mer begränsade områden i en kommun, och inte att jämföra olika kommuner i sin helhet. Om en sådan jämförelse ändå skulle göras, finns det flera kommuner i Sörmland som har "sämre förutsättningar för ett socialt hållbart mottagande" än de 32 utpekade kommunerna.
Men länsstyrelsens synpunkter kommer inte att få någon praktiskt betydelse. Länsstyrelsen är inte en beslutade instans i frågan. Och den politiska majoriteten i Katrineholm kommer inte att ändra sig. Kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) är inte förvånad över länsstyrelsens inställning.
– Det här är vad vi hade räknat med, säger han.
Dahlström tror att det skulle fuskas med folkbokföringen, om bara vissa områden i kommunen undantogs från reglerna. Asylsökande skulle då folkbokföra sig i en del av kommunen som inte omfattas av undantaget, men bo i de utsatta områdena, menar han.
– Då skriver man sig på andra sidan gatan, men bor kvar.