Efterlängtade beskedet: gymnasierna ska öppna

Efter snart tre månader av distansering kommer nu beskedet som många gymnasieelever hoppats på. I höst ska deras skolor stå öppna som normalt.

Så här såg det ut när Mohamed Hashi, Abdifatah Haii, Zeynep Boije och Malva Norén tvinagdes lämna sin skola på obestämd tid den 17 mars.

Så här såg det ut när Mohamed Hashi, Abdifatah Haii, Zeynep Boije och Malva Norén tvinagdes lämna sin skola på obestämd tid den 17 mars.

Foto: Henrik Wising

Katrineholm2020-05-29 16:15

Det beskedet gav regeringen vid fredagens presskonferens om covid-19-läget i landet. Enligt statsminister Stefan Löfven är det hög tid för gymnasierna att återgå till ordningen som rådde före övergången till distansstudier den 18 mars.
Beskedet välkomnas bland annat av bildningsnämndens ordförande i Katrineholm, Johan Söderberg (S):

– Det här känns bra för våra elever i årskurs 1 och 2, men kanske framför allt för alla dem som börjar gymnasiet i höst och ännu inte varit inne i systemet. Det hade varit en väldigt konstig och svårhanterlig situation om de skulle ha tvingats inleda gymnasiet med distansstudier.
Regeringens besked innebär att gymnasierna och den eftergymnasiala utbildningen kommer att kunna öppna igen den 15 juni. 
Därmed kan elever i behov av sommarskola få undervisning i skolans lokaler. Gymnasierna får därtill avsevärt bättre förutsättningar att planera för höstterminen än om beskedet hade dröjt.

Det är ett skäl till att beskedet kommer nu, med endast någon vecka kvar av läsåret. 
Ett annat tungt vägande argument för lättnaden är att covid-19-smittan inte fått fäste bland barn och unga som hos den vuxna befolkningen. Smittspridningen inom grundskolan, som hela tiden varit öppen som vanligt, har enligt Folkhälsomyndigheten varit mycket begränsad.
Katrineholms gymnasieskolor hade redan före fredagens besked planerat både för en lättnad och för fortsatt distansundervisning, uppger Söderberg. Han höjer dock ett varningens finger för att ingen ännu vet hur coronakrisen kommer att utvecklas under sommaren.

–Vi vet inte om dagens besked kommer att rivas upp. Därför gäller att vi också från skolans sida fortsätter att vara försiktiga, följer rekommendationerna och håller social distansering.
Skulle smittläget förvärras under sommaren, står Katrineholms gymnasier bättre rustade än tidigt i våras, framhåller skolpolitikern.
– Vi har dragit flera lärdomar och skaffat oss nya rutiner under den här tiden. Vi har också gjort inköp av material, till exempel mobila bredband, som gör att vi har bättre resurser om vi hamnar i ett läge då beslutet upphävs.

– Sedan får vi titta på vilka lärdomar vi kan ha nytta av framöver. Jag tänker till exempel på det vi kunnat läsa i Katrineholms-Kuriren, om att det finns ett antal elever som har upplevt distansundervisningen som bättre fungerande för deras del.
Fredagens besked omfattar även den kommunala vuxenutbildningen, högskolor och universitet. Men då det i dessa fall handlar om äldre vuxna elever, är regeringens signal att utbildningen delvis behöver ges på distans även efter den 15 juni.
Det motiveras med att rekommendationerna att hålla avstånd och undvika större sociala sammanhang fortsatt behöver hållas bland äldre vuxna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!