AF: "Aldrig sett ut så här tidigare"

I coronasmittans spår har flera stora företag lämnat varsel under mars månad. Företag med hemleverans klarar sig bättre, uppger Arbetsförmedlingen.

19 mars 2020 12:23

Företagsrådgivaren Erik Karlsson på Arbetsförmedlingen i Sörmland får ta emot oroliga samtal från näringslivet när ekonomin sviktar. De som hör av sig är framförallt småföretag.

– De jobbar med det goda livet, som kultur, hotell och restauranger. Det är klart att den här sektorn blir begränsad när färre söker sig ut för att roa sig, säger han.

Men andra företag har fått ett uppsving i länet.

– Varor och gods som levereras utan direkt kundkontakt har fått motsatt resultat, säger Erik Karlsson.

Hur stora varsel det rör sig om i Nyköping går Arbetsförmedlingen inte ut med. Det råder sekretess, och därför kommenterar de bara lokala varsel där företagen själva offentliggjort siffrorna.

Istället har man delat upp statistiken i fyra delar: Stockholm, Västra Götaland, Skåne och Övriga landet, som man publicerar veckovis. Bara under de två första veckorna i mars har över 3500 varslats i Stockholm. Det är mer än tre gånger så många som hela mars i fjol. Varslen inom hotell- och restaurangbranschen är 30 gånger större än i fjol. Då varslades ungefär 90 personer inom den branschen under mars månad. Hittills under mars har över 3000 varslats inom branschen.

Många som hör av sig till Erik Karlsson är småföretag som undrar om de ska ansöka om permitteringsstöd eller om de ska varsla.

– Det kan inte vi hjälpa till med, vi är inte part utan kan ge generella upplysningar. Om de ska säga upp personal eller gå den andra vägen beror helt på hur deras kollektivavtal ser ut till exempel, säger Erik Karlsson.

Många är oroliga för kompetensbristen. I Nyköping och andra kommuner har man i många år haft kompetensbrist. Nu är man orolig för att man ska vara tvungen att göra sig av med personal som man äntligen fått tag i.

– Det är svårt att veta hur man ska sy ihop det för många företag som inte vill göra sig av med kompetens, säger Erik Karlsson.

Historiskt har varslen varit större än antalet som faktiskt blir av med jobbet i slutändan. Men hur det blir den här gången är svårt att säga, eftersom situationen är så ny. Vanligtvis kommer ett varsel för att ett företag går dåligt i konkurrens med andra. Nu går det istället dåligt för alla företag i en hel bransch.

– Därför vet vi inte hur permitteringsreglerna kommer att slå, det är en situation vi inte upplevt tidigare, säger Erik Karlsson på Arbetsförmedlingen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!